Hlavní obsah

Ve věku 86 let zemřel americký herec James Garner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zemřel americký filmový a televizní herec James Garner, který se už v 50. letech proslavil coby hlavní protagonista westernového televizního seriálu Maverick a v poslední době ztvárnil například jednoho ze stárnoucích astronautů ve snímku Vesmírní kovbojové.

Trailer k filmu Maverick (1994)

 
Článek

S odvoláním na policii o jeho smrti informovala v neděli agentura AP. Bylo mu 86 let. Garner zemřel přirozenou smrtí v sobotu ve svém domě v Los Angeles.

Herci, jehož kariéra trvala déle než 60 let, vynesla popularitu zejména práce pro televizi v 60. a 70. letech. Oceňovaný byl například seriál The Rockford Files (1974-1980), v němž hrál Garner hlavní roli propuštěného trestance, který se dá na dráhu soukromého detektiva a snaží se vyřešit případy, které policie odložila.

Foto: Lennox McLendon, ČTK/AP

Americký herec James Garner s vyznamenáním Purpurové srdce (24. ledna 1983)

O něco dříve zazářil v seriálu Maverick a hrál i v jeho filmové verzi z roku 1994 po boku Mela Gibsona a Jodie Fosterové.

Foto: Profimedia.cz

James Garner (vpravo) s Melem Gibsonem a Jodie Fosterovou ve filmové verzi Mavericka z roku 1994

Garner se ve filmu objevoval často. Se Stevem McQueenem hrál ve snímku Velký útěk (1963), role v romantickém filmu Murphyho dobrodružství mu v roce 1986 vynesla nominaci na Oscara. V poslední době si ho vybral například Clint Eastwood do svého filmu Vesmírní kovbojové (2000), po boku Geny Rowlandsové se objevil v romanci Zápisník jedné lásky (2004).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám