Hlavní obsah

Ve středu budou stávkovat odboráři Státní opery Praha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti sloučení s Národním divadlem (ND) se ve středu chystají stávkovat odboráři Státní opery Praha. Do stávky se má zapojit orchestr, balet i sbor Státní opery a řada dalších profesí. Zruší se tak středeční program, diváci přijdou o Donizettiho Lucii z Lammermooru. Informoval o tom předseda základní operní odborové organizace Miroslav Svoboda. Organizátoři stávky zaslali dopis se svými požadavky řediteli ND Ondřeji Černému.

Článek

Stávka, která se bude vztahovat na zkoušky i představení, se podle organizátorů může protáhnout do pátku. Ohrožena tak je čtvrteční Dvořákova Rusalka a páteční představení Verdiho opery La Traviata.

"První den stávky bude určitě. Dále záleží na postoji vedení Národního divadla, kterému jsme zaslali návrhy, za jakých podmínek bychom protest zkrátili, aby diváci nebyli tolik poškozeni," uvedl Svoboda.

Stávka bude zahájena ve středu dopoledne na prostranství před vchodem do provozní budovy.

V dopise adresovaném řediteli Černému odboráři žádají samostatný rozpočet pro Státní operu v rámci ND, samostatné vedení opery a možnost podílet se na výběrů šéfů, zachování samostatných souborů orchestru, sboru a baletu Státní opery, vydání nových platových výměrů a umožnění návratu zaměstnanců, kteří dostali výpověď k 31. prosinci 2011.

Platnost rozhodnutí začíná 1. ledna

Rozhodnutím ministerstva bude od 1. ledna 2012 SOP majetkově propojena s Národním divadlem (ND), postupně se vytvoří jeden baletní a jeden operní soubor, prozatím se dvěma orchestry a dvěma sbory. Odborové organizace SOP sloučení souborů odmítají.

Toto stanovisko na své červencové schůzi podpořil i Senát. Petici za zachování samostatnosti operního i baletního souboru SOP podepsalo přes 18 000 lidí.

Hlavním důvodem reformy pražské operní scény je podle ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09) především účelné vynakládání finančních prostředků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám