Hlavní obsah

Vano a jeho mobilní fotografie

Právo, rea

Každý, kdo má štěstí, může nasát fotografického umu uznávaného mistra svého oboru. Fotograf Robert Vano totiž jednou za čas pořádá fotografické workshopy, které nejsou zdaleka jen pro profesionální fotografy. Jeden proběhl také v červenci v Praze.

Foto: archiv Samsung

Zájemci se učili platinotypii.

Článek

Kurzy, které Robert Vano několikrát ročně organizuje, mají různé zaměření. Jedním z nich je velmi oblíbený kurz platinotisku, který se však koná pouze jednou ročně pro početně omezenou skupinu lidí a je tak velmi rychle a beznadějně vyprodán.

Platinotypie neboli platinotisk

Platinotypie je oblíbeným způsobem vyvolávání fotografií Roberta Vana. Jedná se o fotografický proces, při kterém se výsledný snímek vyvolává pomocí citlivosti platinových solí na světlo.

Je to ta nejstálejší fotografická technika, časem totiž barvy ani ostrost snímku neztrácí nic ze své intenzity. A to ani v případě, kdy je fotografie vystavena slunečním paprskům.

Foto: archiv Samsung

Robert Vano

Na kurzu si lidé mohli tuto tradiční techniku nejen vyzkoušet, ale především se i pod vedením slavného fotografa naučit fotit v přirozeném světle tak, aby to zvládl naprosto každý – tedy na mobilní telefon.

Podle fotografa dnes na mobilním telefonu „člověk umí udělat to samé, co na jakémkoli fotoaparátu. Díky možnostem nastavení například clony, času, ISO apod. je skvělé, že máte pohromadě vše, co fotograf potřebuje“.

Postup Roberta Vana při platinotypii

  • Zachycení okamžiku na mobilní telefon, stažení snímku do počítače a jeho úprava (překlopení do černobílé verze, zvýšení kontrastu atd.).
  • Tisk negativu na transparentní folii.
  • Potření papíru speciální emulzí z platiny. Papír následně schne v tmavé místnosti, aby platina nebyla osvícená přímým denním světlem.
  • Negativ se pomocí UV záření otiskne do papíru.
  • Fotografie se vyvolá v sérii několika po sobě jdoucích roztoků, na závěr se omyje v čisté vodě a usuší do finální podoby.
  • Fotografie se pro patřičné vyniknutí může opatřit bílou paspartou a vhodným rámem.
Foto: archiv Samsung

Pro absolventy kurzu byl modelem sám fotograf

Fotograf Robert Vano se vždycky snažil přicházet s něčím novým, zajímavým, neotřelým. Dlouhou dobu také trvá jeho zájem o propojení starého umění s moderními technologiemi.

Vano jako zkušený a renomovaný fotograf nelpí pouze na velkých profesionálních fotoaparátech, ale dokáže ocenit i schopnosti současné techniky, kdy si každý může pořídit dokonalou a profesionálně vypadající fotografii díky mobilnímu telefonu.

Může se Vám hodit na Seznamu:

Robert Vano

Uznávaný fotograf s americkým pasem, slovenskými kořeny, maďarskými rodiči, žijící v Praze. Cesta ke kariéře špičkového fotografa a k fotografii nebyla vůbec jednoduchá a přímočará. Narodil se roku 1948 v Nových Zámcích na Slovensku. V devatenácti letech odešel do USA, kde pracoval jako kadeřník, vizážista, maskér a asistent módních fotografů. Odtud už byl jen krůček k samostatné kariéře fotografa. Fotil do světových módních časopisů, např. Harper's Bazaar, Vogue, Elle, Cosmopolitan. Po roce 1989 se vrátil do Čech a od té doby žije a pracuje v Praze. (oficiální stránky Roberta Vana)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám