Hlavní obsah

V Turnově vystaví kopii Napoleonovy císařské koruny

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Klenotnici muzea Českého ráje v Turnově bude od pátku k vidění mimořádné šperkařské dílo, věrná kopie císařské koruny, kterou se v roce 1804 nechal Napoleon Bonaparte v katedrále Notre Dame korunovat francouzským císařem. Originál koruny je uložený v Louvru, kopii po roce a půl práce vytvořili věhlasný turnovský zlatník Jiří Urban a šperkařka Eva Víšková Mrákotová.

Foto: Michael Polák, Právo

Kopie Napoleonovy koruny

Článek

Zatímco originální koruna je zlatá, na kopii Urban použil zlacené stříbro. „Po korunách, na nichž jsem v minulosti pracoval, už to nebyla náročná práce. Jde o jednodušší korunu, stěžejní a výjimečné na ní je použití přírodních kamenů, které bývají nedostupné a u takovýchto kopií to nebývá zvykem,“ uvedl Jiří Urban, který dosud vytvořil kopie sedmi věhlasných korun, mezi nimi i kopii císařské koruny pro Karlštejn.

Nejnovější koruna je podle Urbana zakázkou pro tuzemského soukromého sběratele, jehož jméno nebylo zveřejněno. „Jde ale už o mou třetí práci pro tohoto sběratele a na pozadí všeho je jeho záměr vytvořit naučnou nadační sbírku,“ objasnil zlatník.

Předobrazem napoleonského originálu byla raně křesťanská koruna Karla Velikého. „Ta už ale v době Napoleonovy korunovace neexistovala. Spolu s dvaceti dalšími, uloženými v pokladnici chrámu Saint Denis, byla zničena během Velké francouzské revoluce, takže Napoleonovi zlatníci se mohli opřít jen o její popis a grafické vyobrazení,“ řekl o vzniku originální koruny Miroslav Cogan, kurátor turnovského muzea.

Foto: Michael Polák, Právo

Jiří Urban (na snímku) vytvořil pro soukromého sběratele kopii koruny, s níž se v letech 1804 a 1815 nechal korunovat Napoleon Bonaparte.

Právě proto, že vychází z raně křesťanského vzoru je Napoleonova koruna jednodušší. „Působí ale vzdušným a vkusným dojmem. Je zdobena čtyřiceti krásnými rytinami v kameni rozprostřenými ve čtyřech řadách na osmi poloobloucích tvořících kupolovitou klenbu zakončenou koulí s křížkem na vrcholu,“ popsal Cogan.

Na začátku práce na kopii korunovačního klenotu stálo podle Jiřího Urbana podrobné rozkreslení detailů i zhotovení papírového proporčního modelu. Kopie má tak stejné rozměry jako originál, je 23 centimetrů vysoká a má 18,5 centimetru v průměru. Kameny do koruny vsazené mají rytiny s antickými motivy. Podle Cogana se tak vyjadřoval vztah k římské říši a k Caesarovi, z jehož jména se slovo císař vyvinulo.

Výstava, na níž bude kopie od pátku k vidění, potrvá jen do 6. února. Turnovské muzeum ji uvádí pod názvem Koruna pro císaře z Elby. „Může to působit jako zavádějící název, ale je v pořádku i faktograficky. Napoleon se totiž stejným klenotem nechal korunovat ještě jednou, v roce 1815 po svém návratu z internace na ostrově Elba,“ upřesnil Miroslav Cogan.

Ve světě existuje několik replik Napoleonovy koruny. „Jak jsem je měl možnost poznat, tak si myslím, že ta naše je nejvěrnější,“ uzavřel Jiří Urban.

Reklama

Výběr článků

Načítám