Hlavní obsah

V Praze se konal vzpomínkový večer na malíře Sýkoru

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Muzeu Kampa v Praze se ve středu v podvečer sešlo několik desítek přátel malíře Zdeňka Sýkory, který zemřel 12. července ve věku 91 let v rodných Lounech.

Foto: Petr Kováč, Právo

Velvyslanec Francie čte v Muzeu Kampa dopis malíře a sochaře Françoise Morelleta, uprostřed s kyticí růží vdova po malíři Lenka Sýkorová.

Článek

Vzpomínkový podvečer uspořádala Meda Mládková a vdova Lenka Sýkorová a mj. se ho zúčastnil herec Jiří Bartoška, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, velvyslanec Francie v ČR Pierre Lévy a řada českých výtvarníků, galeristů a sběratelů.

Improvizovaný program zpestřilo vystoupení velvyslance Lévyho, který tu přečetl dopis Sýkorova přítele, francouzského malíře a sochaře Françoise Morelleta, a vzpomínka lounského děkana, jenž připomněl, že Sýkora ze své iniciativy nechal ve městě odlít velký kostelní zvon, protože jeho zvuk považoval za součást identity města.

V Museu Kampa se rozloučili s malířem SýkorouVideo: Novinky

Oficiálnímu rozloučení byl přítomen i ředitel Galerie umění v Karlových Varech Jan Samec, který v sobotu 6. srpna otevírá Sýkorovi reprezentativní výstavu v Galerie U Bílého jednorožce v Klatovech. „Netušil jsem, že z této bilance jeho umění se shodou těchto okolností stane první Sýkorova posmrtná retrospektiva,“ řekl Samec pro Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám