Hlavní obsah

Úsměvné audioknižní cestování s Ephraimem Kishonem

Právo, Ilja Kučera ml.

„Typický izraelský humor samozřejmě neexistuje, až na to, že já se jím už několik desetiletí docela obstojně živím,“ prohlásil svého času izraelský humorista a spisovatel Ephraim Kishon (1924–2005). Jaký je ale typický kishonovský humor, lze kupříkladu hravě zjistit při poslechu půvabného stodvanáctiminutového dvoualba Nejlepší povídky z cest v působivém podání herce Viktora Preisse.

Foto: Radioservis

Obal audioknihy

Článek

Na etiketě Radioservis vychází kolekce satirických cestovatelských črt, povídek či fejetonů v překladu Luby a Rudolfa Pellarových, v režii Petra Mančala, v rozhlasové nahrávce z roku 2019. Autor posluchače se svou laskavou ironií zavede do přecpaného londýnského metra, marně pátrá po zavazadlech na římském letišti, seznámí nás s nutností mít v Hollywoodu svého agenta, ale i s odvěkou rakouskou náklonností k titulům, pramenící v časech dávného mocnářství.

Obzvlášť přesvědčivé jsou autorovy osobní zážitky z obřího knižního veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem, na němž dopadne malomyslnost snad i na největší žijící spisovatele tohoto světa. Do vtipné absurdity je dohnána historka o pověstné švýcarské pořádkumilovnosti. Najednou si připadáte, že jste to vy sami, kdo nemá po celý den šanci legálně zahodit papírek od čokoládového dortíku. Kousavě satirický je pohled na turistický ruch v domovském Izraeli.

Audioknižní thriller pro gurmány v podání Davida Matáska

Kultura

Ephraim Kishon, jehož knihy byly přeloženy do třiatřiceti jazyků a ve světě si je opatřilo šestatřicet milionů čtenářů, opět potvrzuje pověst znalce lidských povah a bystrého, pohotového a vtipného pozorovatele.

To vše je v audioknižní podobě podtrženo mistrným a hravým podáním herce Viktora Preisse.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám