Hlavní obsah

USA teď mají vlastní „Eurovizi“ - The American Song Contest

Novinky, Stanislav Dvořák

Přestože v Americe je obrovská konkurence různých hudebních soutěží, na rok 2021 se chystá obdoba Eurovize pod názvem The American Song Contest. Bude téměř stejná jako evropská, jen tam budou soutěžící z různých států USA.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Eurovize. Folklórní kvartet Tulia z Polska

Článek

Teprve čas ukáže, jestli se Američané nadchnou pro něco, co vídali v různých obdobách už desítky let, ale hudební úroveň pořadu by mohla být velmi dobrá. V zámoří čekají na svou šanci stovky talentovaných zpěváků, kteří by v ČR byli hvězdami, ale v tak vysoce konkurenčním prostředí, jako je americká hudební scéna, se neprosadí.

Umělci se přes kvalifikační kola dostanou do semifinále a pak do finále. Hlasovat budou profesionálové i televizní diváci. Jeden z producentů pořadu Christer Björkman je celoživotním fanouškem Eurovize a v roce 1992 tam dokonce soutěžil za Švédsko. Velkou popovou hvězdou se nestal, ale teď se uplatnil alespoň v pozadí soutěže. „Eurovize byla můj projekt snů, už od dětství,“ tvrdí nadšenec.

Studie: Čínští cenzoři už působí přímo na place v Hollywoodu

Film

Výkonný producent Ben Silverman se snažil v USA něco podobného prosadit léta, ale nebyl zájem. „Usiloval jsem o to dvacet let,“ vzpomíná a domnívá se, že pořad může sjednotit Ameriku, která je dnes plná nenávisti.

„Když je Amerika rozdrobenější než kdy jindy a my se potýkáme s tolika problémy, které nás rozdělují, jediná věc, která nás skutečně sjednocuje, je naše kultura,“ uvedl Silverman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám