Hlavní obsah

Trojanův debut a skvělý Kremer

Právo, Vladimír Říha

První festivalový víkend Pražského jara přinesl několik událostí. Vedle recitálu Adama Plachetky nadchl i lotyšský houslista Gidon Kremer se souborem Kremerata Baltica a zahajovací koncert nové řady Debuty s Pavlem Trojanem ml.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Lotyšský houslista Gidon Kremer

Článek

Kremer v Praze potvrdil pověst angažovaného umělce a ve třech dílech z dvacátého století složil v pátek večer v Rudolfinu poctu našemu Luboši Fišerovi, Leonardu Bernsteinovi a svému krajanovi Artursi Maskatsovi.

Zejména Fišerův Kříž, napsaný pod dojmem událostí roku 1968, vyvolal nadšení publika ve vyprodaném sále. Kremer byl také prvním, kdo na festivalu vzpomněl obětí ukrajinské krize a přidal skladbu Ukrajince Valentina Silvestrova Serenáda.

Orchestr s litevskou dirigentkou Mirgou Gražinyté-Tylou zaujal úchvatným podáním Ščedrinovy suity Carmen a přidávaným Mahlerovým Adagiettem z 5. symfonie. Na koncert, který byl zatím největší událostí festivalu, navázal v neděli ve Smetanově síni Obecního domu dirigent Pavel Trojan s orchestrem Pražských symfoniků FOK. Debutující dirigent (řada je určena umělcům do 32 let) zvládl přesvědčivě náročný program a zaujal především v dílech Otmara Máchy a Igora Stravinského. V Rachmaninově Druhém klavírním koncertu exceloval izraelský sólista Roman Rabinovich.

Reklama

Výběr článků

Načítám