Hlavní obsah

Točí se nová rodinná sága První republika

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize začala natáčet nový původní seriál První republika, který má být nástupcem oblíbeného retro seriálu Vyprávěj. Kostýmní podívaná bude líčit osudy jedné rozvětvené podnikatelské rodiny od roku 1918 až do roku 1945 a na obrazovce by se mohla objevit už koncem příštího roku.

Foto: archív ČT

Slovenský herec Ján Koleník (vpravo) a Pavel Batěk jako vojáci a kamarádi z první světové války

Článek

Filip Bobiňski z koprodukční společnosti Dramedy slibuje romantický i dramatický příběh jedné ženy mezi dvěma muži plus napínavou zápletku postupně odhalující záhadu dávné vraždy.

„Už první natáčecí den v obci Břvany u Slaného, která si v neděli zahrála francouzský Terron během bitvy z roku 1918, ukázal, že První republika bude bohatým výpravným seriálem,“ uvedla mluvčí ČT Alžběta Plívová.

Autoři seriálu zatím prozradili jen několik málo hereckých jmen. V seriálu si zahraje například Pavel Kříž, Jan Vlasák, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek nebo Michaela Maurerová. Vedle českých herců se objeví i jejich slovenští kolegové Zdena Studenková a Ján Koleník.

Od 20. let do druhé světové války

Příběhy početného rodinného klanu se budou odehrávat na pozadí zlomových a dramatických historických událostí nově vzniklého Československa. Poté, co Valentovi zbohatnou na válečných dodávkách potravin pro frontu, přestěhují se z venkova do pražského Podolí. Do života rodu nakonec zasáhne ještě další válka.

„První řada se bude odehrávat na počátku 20. let, další události rodu bychom rádi sledovali i během druhé světové války, což je doba, kdy se charaktery lámou,“ naznačuje Bobiňski, který je se scenáristou Janem Gardnerem spoluautorem konceptu. „V období tehdejšího budování nového státu navíc nacházíme mnoho podobných lidských příběhů jako po roce 1989 i v současnosti a také společenské události, které sami známe, jako například ekonomickou krizi, takže věříme, že divákům budou seriál i osudy postav blízké.“

Úvodních 22 dílů by mělo být natočeno do jara příštího roku. Seriál by se mohl vysílat už na podzim. Pokud bude mít První republika úspěch, mohly by vzniknout až čtyři série. První se odehraje v letech 1918–1924, druhá do roku 1930, třetí v době krize a před Mnichovem a závěrečná čtvrtá během německé okupace.

„Chystáme dokonce dvě verze, dlouhou a kratší, pro české publikum a pro mezinárodní distribuci,“ říká Bobiňski, který pro ČT v Dramedy Production vyráběl už seriál Vyprávěj.

V případě První republiky se stal už koproducentem. Přesto bude seriál pro ČT, která má v koprodukci většinový podíl, letos pravděpodobně jejím nejnákladnějším hraným projektem. Podle zatím nepotvrzených informací je totiž jeho celkový rozpočet sestaven zhruba na 100–120 miliónů korun. Začátkem roku programová rada veřejnoprávní televize přitom schválila celkem 115 projektů s celkovými náklady 237 miliónů korun. Pro hranou tvorbu je určeno přes devadesát miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám