Hlavní obsah

To nemůže uspět, říkali. Už 50 let zní světem hit Spirit in the Sky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nahrávací společnosti tvrdily, že něco takového nemůže být hitem. Skladba kdesi mezi blues-rockem a gospelem a texty o Ježíšovi? Co to má znamenat? Jen muzikant Norman Greenbaum od začátku věřil v úspěch hitu Spirit in the Sky.

Píseň Spirit in the Sky

 
Článek

„Evidentně se mýlily,“ konstatoval Greenbaum v narážce na tehdejší nahrávací společnosti. „My jsme vždy věděli, že tohle bude hit. Znělo to prostě příliš dobře.“

Píseň vyšla v roce 1970. Masivní kytarový riff a skvělý refrén plný energie fungují dodnes. V americké hitparádě Billboard nejdřív písnička vystoupala na třetí místo, ale to byl jen začátek. Tahle trvalka patří mezi melodie, které se časem nezapomínají, jejich obliba je téměř věčná.

Spirit in the Sky už zazněl ve 30 reklamách a 60 filmech - mimo jiné Waynův svět 2, Apollo 13 nebo v poslední době černá komedie Já, Tonya.

Zemřel Harold Reid, zpíval známý hit z Pulp Fiction

Kultura

Greenbaumovi je letos 77 let a populartu písně si dobře uvědomuje. „Ta písnička začala za jejich prarodičů a potom rodičů a dnes to děcka slyší ve všech těch filmech. Je tu celá nová generace, která má tu písničku ráda.“

„Najednou moje kariéra tak trochu vstává z mrtvých. A to mi dělá hodně dobře,“ dodal.

Foto: Reprise Records

Norman Greenbaum v 70. letech na desce Back Home Again

Název písně pochází z pohlednice, na kterou autor kdysi narazil. Bylo na ní napsáno Spirit in the Sky, seděli tam indiáni kolem ohně a vyznávali ducha nebes (Spirit in the Sky). Pak uviděl v televizi pořad s náboženskými písněmi a spojilo se mu to. Řekl si, že ještě nikdy neudělal duchovní písničku a klidně by to udělat mohl.

Reklama

Výběr článků

Načítám