Hlavní obsah

Tipy Lenky Nové

Právo, jaš, kč

Zpěvačka Lenka Nová uvádí, co ji zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou první album Petra Nováka se skupinou George & Beatovens Kolotoč svět a výstava grafika Jiřího Balcara v Galerii Hollar.

Foto: Lenka Pokorná

Opičí běh lesem bavil velké i malé myslivce.

Článek

Tipy Lenky Nové

Čtu: Znovu čtu Alchymistu od Paula Coelha. Když jsem ho četla poprvé, našla jsem v něm spoustu momentů, které se podobaly těm v mém životě. Tenkrát mi to pomohlo ujasnit si mnohé věci. Nyní jsem také na určité životní křižovatce a díky tomu jsem se k němu vrátila.

Poslouchám: Teď hodně Aimee Mann, od kamaráda jsem si půjčila skvělý koncert Madonny a pořád dokola Stinga, Seala a Sheryl Crow.

Viděla jsem: Nasvícení Eiffelovy věže rudou barvou při návštěvě čínského prezidenta ve Francii. To jsem byla opravdu v šoku. Kvůli penězům si Francouzi potřásali rukou a objímali se s představitelem režimu, kvůli kterému nám před lety gratulovali, že jsme se z něho vymanili. V Imaxu jsem byla na trojrozměrném Vodním světě, to bylo dobré.

Internet: Pracuji zrovna na tom, abych měla linku doma. Dosud jsem chodila do kaváren, kde jsem si vyřizovala především věci pracovní. Na brouzdání jsem neměla čas a koneckonců ani peníze.

Petr Novák George & Beatovens: Kolotoč svět

Supraphon vydal reedici prvního alba zpěváka Petra Nováka se skupinou George & Beatovens. Jako bonus jsou k němu přidány tři singly z roku 1970, které vydala tehdejší společnost Panton. Přestože sám Novák není většinovým autorem písniček, už tehdy bylo patrné, kam se jeho interpretační rukopis bude vyvíjet. Jemné až melancholické skladby doprovázely romantické a pečlivé texty, Novák se představil jako velmi zručný zpěvák a ke slyšení byl i jeho pozdější evergreen Hádíth.

Supraphon, 61:35

Jiří Balcar: Těžko popsatelná společnost

Předčasně zemřelý Jiří Balcar (1929 - 1968) patří mezi legendy českého umění 50. a 60. let. Výstava ho představuje jako vnímavého grafika, který citlivě a pružně reagoval na podněty západního umění. Silně na něj zapůsobila zejména nová figurace a pop-art. Sám o sobě tvrdil: "Miluji ironii - ironii, ne humor. Ironie vychází ode mne a zase se ke mně vrací. Jsem její součástí i měřítkem." Mezilidské vztahy jsou z tohoto hlediska dominujícím tématem jeho Těžko popsatelné společnosti.

Galerie Hollar, Praha 11. 2. - 7. 3.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám