Hlavní obsah

Thom Artway vzdává písní Anděl poctu Karlu Krylovi i výročí sametové revoluce

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písničkář Thom Artway oslavuje třicáté výročí sametové revoluce uctěním památky Karla Kryla, jehož osobnost nám i dnes připomíná sílu slova v dobách nesvobody. Natočil písničku Anděl a přidal k ní videoklip, který má na Novinkách.cz premiéru.

Thom Artway v klipu ke coververzi Krylovy písničky AndělVideo: Warner Music

 
Článek

„Již dlouho jsem si pohrával s myšlenkou natočit některou z jeho písní. Labyrint jeho textů vždy přitáhne moji pozornost a stále mě napadají nové a nové možné významy jím zvolených slov,“ říká zpěvák. „Proto jsem se nakonec rozhodl vytvořit vlastní verzi písně Anděl, jelikož si v ní může každý najít své poselství, i když je to notoricky známá skladba.“

Karel Kryl představuje pro Thoma Artwaye, stejně jako pro mnoho dalších, hudební ikonu sametové revoluce. Kromě toho si letos připomínáme také 75 let od jeho narození písničkáře a 25 let od smrti.

Píseň Anděl vznikla v polovině šedesátých let a vyšla v roce 1969 na albu Bratříčku, zavírej vrátka. Je to tedy padesát let od jeho vydání. Inspirací k napsání skladby byly Krylovi jeho toulky okolím Teplic, tedy krajinou bývalých Sudet.

Foto: archiv umělce

Thom Artway při natáčení klipu.

Pohraniční oblast symbolizovala v dobách komunismu úplné vykořenění víry a všeho, co s ní souvisí. A právě do těchto míst zamířil i mladý zpěvák v doprovodu kameramana Michala Šindeláře, aby zde natočili černobílý atmosférický videoklip.

Naživo zazní Anděl v podání Thoma Artwaye poprvé 28. října na Koncertu pro Paměť národa a 17. listopadu na Festivalu svobody na pražském Václavském náměstí. V rámci podzimních samostatných koncertů zavítá s celou kapelou 21. listopadu do Brna, kde zahraje s maďarskou zpěvačkou Verou Jonas, 26. listopadu vystoupí v Malostranské besedě v Praze a 28. listopadu v Ostravě.

Zpěvák Thom Artway má v pražském bytě i vlastní studio

Jak bydlí VIP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám