Hlavní obsah

Těšínští Broučci určitě jen nespí a nespí

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Scena Lalek Bajka Těšínského divadla poprvé promluvila česky. Režisérka, herečka, spisovatelka a hudební skladatelka Marie Míková v Bajce podle vlastní dramatizace nastudovala zakladatelské dílo české literatury pro děti - Broučky Jana Karafiáta.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Broučci ožili v Těšíně.

Článek

Je to chvályhodný krok Těšínského divadla. Nejmenším divákům se věnuje, stačí snad připomenout Wrónkův muzikál Ferda Mravenec nebo Bartákovu a Prostějovského Popelku. Do loutkového divadla ale musely děti až do Ostravy.

Když Broučci nenudí

Po spojení Bajky s Těšínským divadlem opustil soubor nevyhovující sálek vedle hotelu Piast a hraje v docela honosném provizóriu galerie vedle foyer v prvním poschodí divadla. A budou-li peníze, dočká se i vlastní budovy.

Už loni ocenila porota těšínského Festivalu divadel Moravy a Slezska inscenaci Na jagody (Na borůvky) Zbigniewa Czerneckého. Broučci měli letos velkou konkurenci v inscenacích ostravských divadel. Ani na dospělácké soubory cena nezbyla. To ale neznamená, že si chválu nezasloužily, včetně loutkové pohádky.

Příznakem nastudování příběhu pracovité rodiny s nezbedným synkem – v brněnské Radosti, v ostravském Divadle loutek, a nakonec i v pražském Minoru, kde se od předlohy odlišili výrazným industriálním výtvarným pojetím – je bohužel nuda.

Příznakem nastudování příběhu pracovité rodiny s nezbedným synkem – v brněnské Radosti, v ostravském Divadle loutek, a nakonec i v pražském Minoru, kde se od předlohy odlišili výrazným industriálním výtvarným pojetím – je bohužel nuda. Zkuste Broučky číst malým dětem vychovávaným čím dál akčnější, ale hloupější animovanou televizní produkcí. Usnou dřív, než by se na četbu před spaním slušelo.

Moc dobré vykročení

Míkové se podařilo vybrat z Karafiátovy předlohy motivy tak, aby neuspávaly. Nechybí chrousti, sova, myslivcovy boty ani zlá žluna, a samozřejmě Beruška, Verunka, Verunek, Kmotřička, Kmotříček a moudrá Janinka…

Kouzelně zní v některých případech polská čeština herců, kteří bydlí za Olší (za Olzou). Ale Macieje Cymorka, Jana Szymanika, Wandu Michałkovou, Jolantu Balonovou, Ewu Kusovou, Jakuba Tomoszka chválím: Hrají přece v bilingválním kraji. Důležité je, že Bajku a její loutky mají už v Těšíně polské i české děti.

Těšínské divadlo Český Těšín - Josef Karafiát: Broučci. Dramatizace a režie Marie Míková, scénografie Alexandra Švolíková, hudba Zbyszek Siwek. Nepremiérováno. Psáno z reprízy 3. listopadu 2011 na Festivalu divadel Moravy a Slezska na Scéně Lalek Bajka v Českém Těšíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám