Hlavní obsah

Szidi Tobias veselá, smutná i naděje plná

Szidi Tobias je dáma, která představuje na česko-slovenské šansonové scéně to nejlepší. Rodačka z východního Slovenska totiž disponuje hned několika vlastnostmi, které ne všichni její kolegové mají. Je to tak řadu let, a bylo to stejné i v neděli večer, kdy vystoupila na pražském Vyšehradě. Byla hostem Metropolitního léta hereckých osobností, které pořádá pražské Studio DVA.

Foto: ČTK

Szidi Tobias na archivním snímku.

Článek

Své dosud poslední album Sedmoláska vydala v roce 2017. Posléze k němu přidala i sebrané texty Petera Lipovského, svého zesnulého manžela. Oba počiny jsou velkou vzpomínkou na něj, oba jsou plné lásky, naplněné i v té době chybějící. Szidi Tobias v Praze zpívala i písně ze zmíněného alba. Zazněly ale třeba i takové, které ještě na žádné desce nevyšly.

Každá její skladba vnáší do posluchačova vnímání emoci, někdy veselou, jindy smutnou, tu zase naděje plnou. Poselství jejího pražského vystoupení bylo zakotveno ve větě, kterou na pódiu několikrát důrazně zopakovala. V době, kdy se zdá, že i naděje pohasínají, řekla: „Teď to není dobré, potom bude nějaký čas ještě hůř, ale pak už bude dobře.“

Szidi Tobias zpívala přesně tak, jak to mají její příznivci i hudební fanoušci rádi. Její projev je příjemně syrový, přitom zcela procítěný, smyslný, rozmarný, vášnivý i vážný. Na svůj rockově „nakřáplý“ výraz, jímž rovněž disponuje, netlačí. Ponechává mu jeho přirozenou barvu, která se pak přelévá podle nálady a sdělení písní.

K tomu všemu byla i nenásilně vtipná. Třeba když vyprávěla o malých trapasech z vlastního života, vtip, který jí poslala kamarádka, nebo o tom, jak ji povzbudil pěvecký výkon jejího osmnáctiletého syna.

Po celý koncert ji bezpečně jistila její skvělá doprovodná skupina, kterou vede multiinstrumentalista, zpěvák a autor písniček Milan Vyskočáni. Sám si koneckonců dvě skladby sólově zazpíval.

Nakonec Szidi Tobias samozřejmě přidávala. Mohla přidávat vícekrát, publikum v závěru stálo v plném počtu na nohou a vytrvale tleskalo. Byl ale pravý čas vystoupení ukončit a nechat nadšené přítomné v teplé noci odplout na pomyslném polštáři utkaném z krásných písní, které slovenská zpěvačka hodinu a půl interpretovala.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám