Hlavní obsah

Spisovatel Simon Mawer oceňuje český smysl pro humor

Novinky, Lucie Sieglová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z předávajících na vyhlášení 27. ročníku cen České filmové a televizní akademie Český lev bude britský spisovatel Simon Mawer, autor románů Mendelův trpaslík, Pražské jaro či Skleněný pokoj a obdivovatel Gregora Johanna Mendela nebo Leoše Janáčka. A také fanoušek českého piva.

Foto: Milan Malíček, Právo

Simon Mawer

Článek

Již z úvodu je zřejmé, že Simon Mawer má k Česku silný vztah. Jeho počáteční zájem o naši zemi byl, jak uvedl pro Novinky, historický. „Zajímalo mě Československo jako rodiště moderní genetiky, jako výhradní liberální demokracie v době, kdy rostlo nacistické Německo, jako země, která se v roce 1968 pokusila zbavit útlaku Sovětského svazu. Ale tyto historické záležitosti jsou jen jednou částí. Jakmile poznáte zemi, lidi a bohatou kulturu, je toho mnohem víc,“ uvedl.

Česko Mawer navštívil několikrát, jeho oblíbeným místem je Brno. „To město mi tolik dalo, od Gregora Mendela po Skleněný pokoj. Ale také mi přineslo osobní radosti, od Janáčkovy hudby po nejúžasnější ohňostroj, jaký kdy uvidím, Ignis Brunensis 2012, jenž byl poctou Gregoru Mendelovi. A také naprostou radost z toho, že jsem byl svědkem adaptace jednoho ze svých románů na jeviště skvělého Městského divadla Brno. To byl možná vrchol mé spisovatelské kariéry.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Britský spisovatel Simon Mawer je autorem románů Mendelův trpaslík, Pražské jaro či Skleněný pokoj.

Jde o Skleněný pokoj, román o Liesel a Viktoru Landauerových, jimž slavný architekt postaví jedinečnou vilu se skleněným pokojem. Inspirací autorovi byla brněnská vila Tugendhat, kterou pro manžele Tugendhatovy navrhl německý architekt Mies van der Rohe.

Román se dočkal také stejnojmenného filmového zpracování. Snímek Skleněný pokoj má celkem šest nominací na Českého lva. „Myslím, že to vypadá skvěle, užil jsem si strašidelnou, téměř elegickou atmosféru, kterou to evokuje. Ale je to film, během dvou hodin je nemožné zachytit komplexnost a propracovanost čtyřsetstránkového románu,“ uvedl Mawer.

Ten kromě již zmíněného oceňuje také české pivo, které si během svých návštěv prý nikdy nezapomene dát, a český humor. „I když je humor spojen s jazykem a ten český je mi stále uzavřený, není možné neocenit, že se Češi stejně jako Britové rádi zasmějí sami sobě stejně jako světu obecně,“ říká. A dodává: „Vždyť která jiná země se může pochlubit tím, že měla prezidenta, jenž byl zároveň mistrem absurdního divadla?“

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám