Hlavní obsah

Snímek Kanya: Když tabu první menstruace stále boří dívčí sny

Lenka Hloušková, Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snila o kariéře plavkyně. Jenže přišlo dospívání. Konkrétně první menstruace, která stále někde ve světě značí konec dětství, nadějí. Rozpory přinášející dospívání v kultuře na pomezí tradičních a západních hodnot zachycuje poetický snímek absolventky pražské FAMU Apoorvy Satish. Českým divákům se představí v rámci Pragueshorts Film Festivalu od 18. června.

Kanya se představí na Pragueshorts Film FestivaluVideo: Prague Shorts Film Festival

 
Článek

„Kanya je inspirována skutečnými událostmi, které se odehrály v mém životě. Pocházím z konzervativní bráhmanské komunity, která se nachází na jihu Indie. Vzpomínám si, že když jsem dostala poprvé menstruaci, jak bylo v mém životě najednou všechno tak odlišné. Chtěla jsem zachytit vnitřní rozpor dospívající dívky, která se snaží zvládnout tuto fyzickou i psychickou transformaci. Věřím, že můj film má co říci komukoliv, bez ohledu na to, kým je, nebo odkud pochází,“ vysvětluje režisérka, která v současnosti chystá svůj první celovečerní filmový debut s pracovním názvem Change of Heart.

Foto: FAMU

Indická režisérka Apoorva Satish je absolventkou pražské FAMU. Její film Kanya se dostal do světa. K vidění bude také v rámci Pragueshorts Film Festivalu.

Patnáctiminutový film Kanya (dívka, panna - pozn. red.) přitom natočila jako absolventský film na pražské FAMU, premiéru pak měl loni 30. října.

Nejlepší krátké filmy míří za diváky. Představí se i Pucinka Jiřího Mádla

Kultura

Pojednává o indické dívce, která se vyrovnává s tím, jak se její život změní vlivem první menstruace. Režisérka tak odhaluje téma, které je v indické společnosti i nadále velkým tabu.

Znělka Pragueshorts Film Festival

Vedle Pragueshorts s ním bude soutěžit, a to 20. a 21. června, také na festivalu v Tokiu, konkrétně na tamním Short Shorts Film Festival & Asia v Tokiu. Ten patří na seznam Oscar Qualifying Festivals. Účast snímku na takto prestižní události zajistila právě nominace domovské FAMU.

Rozhodne 15. červenec

Na mezinárodní scéně krátkých filmů snímek přitom zaujal již od samého počátku.

Ředitel festivalu Karel Spěšný: Krátké filmy budou online i v kinech

Festivaly

„Kanya odstartovala své festivalové tažení hned třemi velkými premiérami v jediný den ve třech různých zemích na dvou kontinentech. Světová premiéra proběhla před přítomným publikem na mezinárodním filmovém festivalu v jihokorejském Busanu (BIFF), který je největším asijským festivalem, na němž měl premiéru i oscarový Parazit. Tentýž večer se pak uskutečnila evropská premiéra filmu na londýnském Raindance. Ještě ten večer pak proběhla indická premiéra na mezinárodním filmovém festivalu Dharamshala,“ přibližuje uvedení filmu jeho producent Michal Sikora z Lonely Production.

Foto: FAMU

Indická režisérka Apoorva Satish zachytila ve svém filmu Kanya příběh dospívající dívky.

Aby měla Kanya šanci bojovat o studentského Oscara, bude postupně uvedena na tzv. Oscar Qualifying festivalech. Konkrétně míří na čtyři: Raindance, In the Palace, Interfilm Berlin, Short Shorts.

16. PRAGUESHORTS FILM FESTIVAL

  • Představuje desítky nejlepších a nejinspirativnějších krátkých filmů z celého světa
  • Míří nejen do hlavního města a regionů, kde se představí od 2. - 27. června.
  • Akci organizuje společnost Film Servis Festival Karlovy Vary, pořadatel Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary

Nominace na studentského Oscara budou pak zveřejněny 15. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám