Hlavní obsah

Skutečné zločiny táhnou. A tak jsou tady případy z Ostravska

Právo, Eva Vejdělková

Snad nic neláká české televizní publikum víc, než když se kriminální nebo detektivní seriál inspiruje skutečnými zločiny. Od doby populárních Případů 1. oddělení, na němž spolupracoval šéf pražské mordparty Josef Mareš, to má Česká televize dokonce potvrzené peoplemetry.

Foto: Česká televize

Hlavní hrdinové seriálu

Článek

A tak do přehlídky těchto seriálů, které začaly v posledních letech na obrazovce převládat, letos přibyl další titul a částečně se inspiroval skutečnými případy ze severní Moravy. Třináctidílné Místo zločinu Ostrava, které odstartovalo včera na ČT 1, sází také na syrovou fotogeničnost města a průmyslové krajiny a k tomu navíc i na jednu novinku: kriminalistku v hlavní roli neboli Pavlu Beretovou jako přímočarou a racionální Emu.

Nejenže je výjimkou, aby čeští televizní tvůrci v tomto žánru vsadili na ženskou hrdinku (vymyká se snad jen Expozitura na Nově), ale její mimořádné postavení v čele mordparty se dokonce stalo tématem v pozadí jednotlivých případů.

Svou pozici v dosud ryze mužské sestavě, v níž šéf o ženské nestojí, protože některé vraždy „porazí i chlapa“, si ale Ema musí teprve vydobýt. Včera sice začala úspěšně, a coby kolegyně přizvaná na pomoc z jiného oddělení si dokonce vysloužila uznání. Jenže jakmile projeví zájem o přeřazení, narazí nejen na šéfa.

Scénář dokonce staví vznikající konflikt mezi kriminalisty na tom, že vtipně obrací stereotypy o mužském a ženském přístupu. Zatímco ženám se v této profesi vyčítá, že všechno řeší emocemi, tím, kdo si bere všechno osobně, je náladový a často vybuchne, je její kolega Honza (Stanislav Majer). Nová ženská posila mu navíc vadí. Ne že by byl takový šovinista, ale jejím schopnostem moc nevěří.

První díl z hlediska fanouška žánru vypadá slibně. Pátrání po ztracené čtrnáctileté dívce se rozběhlo svižně, tvůrci zvládli i dostatečně rozehrát vztahy mezi policisty, a tak se zdá, že je tu zaděláno na úspěch.

Scenáristická hra se stereotypy o ženách a mužích tak možná i prověří životaschopnost stereotypu, že krimi a detektivky jsou doménou spíš mužských diváků. Třeba v publiku přibudou divačky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám