Hlavní obsah

Skupina Slza: Novou energii jsme našli v Berlíně

Právo, Jaroslav Špulák

Jako by se po loňské letní sezoně po skupině Slza slehla zem. Nebyla aktivní na sociálních sítích, nevydala písničku a nezveřejnila záměr. Jenže zatímco navenek byl klid, zpěvák Petr Lexa a kytarista Lukáš Bundil pracovali. Hledali nový způsob tvorby, prezentace, spolupráce i zvuk. Čerstvý singl Paravany je prvním výsledkem. Slza vstupuje do nové etapy.

Foto: Mischa Babel

Petr Lexa (vlevo) a Lukáš Bundil vstupují do nového období své skupiny Slza.

Článek

Co pro vás písnička Paravany znamená?

Bundil: Je zhmotněním půlroční etapy hledání toho, co v hudbě cítíme a chceme říct.

Lexa: Pro mě znamená především změnu. Podílel jsem se autorsky na muzice i textu, což jsem v minulosti nedělal. Za hudbou stojí Lukáš, anglický skladatel žijící v Berlíně Oliver Som a já, text jsem napsal s Xindlem X, s nímž jsme spolupracovali i na prvních dvou albech.

Slza byla v posledních letech úspěšná. O obě alba byl zájem, vzešla z nich řada hitových singlů, hrála je rádia i televizní stanice, na koncerty chodily i tisíce mladých fanoušků. Proč jste dospěli k závěru, že je potřeba věci změnit?

Bundil: Hrát jsme začali před pěti a půl roky s jasnou představou. Rychle jsme vyrostli a brzy jsme fungovali v obvyklém režimu kapel, o které je mezi fanoušky zájem. Loni jsme si ale uvědomili, že se dostáváme do rutiny. Neznamená to, že bychom něco šidili nebo nás to nebavilo. V létě ale přišla chvíle, kdy jsme se začali bavit o přípravách písniček na nové album a já si uvědomil, že se mi do nich nechce.

Nový videoklip skupiny Slza k písni Paravany.Video: Universal Music

Když jsem v minulosti skládal, vždycky jsem se na to těšil. Loni jsem ale ucítil, že skládám, protože musím, ne kvůli tomu, že chci. Nastal stereotyp, který cítil i Petr. Bylo nám jasné, že máme-li mít z hudby dál radost, musíme ho nabourat. Odstartovalo to měsíce hledání.

Jaké řešení jste našli?

Bundil: Věděli jsme, že skládáme-li novou písničku Slzy, měla by znít přibližně tak, jak zněly ty předcházející, protože to fungovalo. Řešením pro nás tedy bylo zapomenout na to a začít v podstatě jako s novou kapelou. Oprostili jsme se od toho, že jsme předtím napsali hity, oprostili jsme se od jakýchkoli očekávání a začali jsme s čistou hlavou a jinak.

Lexa: Začali jsme skládat každý sám a na podzim přišla možnost spojit se s Oliverem Somem. Jezdí na co-writingové kempy a nabídl nám, že bychom mohli něco složit společně.

Nejdříve jsme nevěděli, jak se k tomu postavit, protože co-writing, tedy společné skládání více autorů, pro nás bylo něco nového. Řekli jsme si však, že možná toto je krok, jak věci změnit a najít v tvorbě zase zábavu. Odjeli jsme do Berlína a hned po prvním dnu společné práce s Oliverem jsme pochopili, že to funguje skvěle. Našli jsme tam novou energii a práce nás začala bavit ještě víc než do té doby.

Jak jste psali texty?

Lexa: V minulosti to bylo většinou tak, že jsem vymyslel námět, pak jsem o něm diskutoval s Ondřejem Ládkem, tedy Xindlem X, a na to konto on napsal text. Teď jsme si řekli, že když už jsem začal skládat hudbu, měl bych se autorsky podílet i na textech, koneckonců je jako zpěvák prezentuju. Momentálně napíšu text nebo jeho část já, potom si nad ním s Ondrou sedneme a diskutujeme, upravujeme, pozměňujeme nebo přepisujeme. Vzniklo tak už několik textů k novým písním. Ve výsledku je to tak, že jakmile se na textu podílím autorsky, při zpěvu se cítím silnější. Je to mnohem osobnější.

Foto: Mischa Babel

Slza vstupuje do druhé etapy své existence.

Jak moc jste při společném skládání ctili zvuk Slzy daný prvními dvěma alby?

Bundil: To bylo velké téma. Jak už jsem řekl, v minulosti jsem často skládal tak, aby sound nové písničky odpovídal obvyklému zvuku Slzy. Byla to jakási pouta, která jsem potřeboval odhodit.

Když jsme tedy začali psát nové skladby a potom tvořit s Oliverem Somem v Berlíně, vůbec jsem to neřešil. Je ale fakt, že mám určitý rukopis a cit, které jsou dané a tvoří základ výsledného zvuku. Při skládání je nicméně neberu v potaz.

Kdo je producentem nových písniček?

Bundil: Po zkušenosti z Berlína jsme se dostali do kontaktu s několika dalšími hudebníky z Evropy a mezi nimi byl i producentský tým z Londýna, který stojí například za aktuálním světovým hitem Be Alright od Deana Lewise. S ním jsme nové písničky zprodukovali.

Než jsme začali produkovat první skladbu, a bylo to tak i před začátkem spolupráce s Oliverem, sedli jsme si a bavili se o tom, co posloucháme, jaká muzika nás zajímá, o uměleckých i osobních hodnotách a podobně. Teprve potom jsme se dali do práce. Výsledná produkce přišla přirozeně, vzešla z našeho setkání.

Lexa: Producenti se snažili naše písně pochopit i významově. Jelikož jsou Angličané a naše texty jsou české, ptali se, o čem jsou a co pro nás znamenají. Na základě toho vybírali zvuky a řešili, jestli mají být veselejší, nebo třeba temnější.

Foto: Mischa Babel

Skupina Slza představuje novou skladbu.

O čem jsou Paravany?

Lexa: Je to písnička, která byla napsána v Berlíně a zprodukována v Londýně. Je o problému mezi dvěma lidmi, o němž spolu nemluví. Přitom by o něm mluvit měli, protože jinak ten problém nabyde sil a nakonec napáchá mnohem více škody, než by napáchal ve chvíli, kdy by se začal řešit včas. Je v tom má osobní zkušenost, zažil jsem to v jednom vztahu. Myslím si ale, že to zažila spousta lidí, ať už v lásce, rodině, práci, či přátelství.

Jaké jsou plány Slzy?

Bundil: Skládáme nové písničky. Máme domluvené termíny pro jejich produkci v Londýně, a pokud všechno dopadne dobře, na podzim vyjde nová deska. Přes léto budeme hrát na festivalech a dalších vystoupeních. Zapracovali jsme i na koncertním zvuku. Zatímco jsme dosud chtěli, aby se co nejvíce přibližoval zvuku z desky, teď bude živější a uvolněnější.

Může se vám hodit na Zboží.cz:
Holomráz - Slza [CD]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám