Hlavní obsah

Skupina Dixie Chicks změnila jméno, aby nebyla spojována s rasismem

Právo, ČTK, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká countryová skupina Dixie Chicks se přejmenovala na The Chicks. Rozhodnutí ženského tria je snahou zbavit se asociace s rasistickou americkou minulostí. Označení Dixie je totiž spojováno s jižními státy bývalé Konfederace, které za občanské války z let 1861 až 1865 hájily otroctví.

Foto: ČTK

Skupina Dixie Chicks se teď jmenuje The Chicks.

Článek

Jak píše agentura Reuters, nejde o první takový krok na americké hudební scéně na pozadí současných protestů proti rasismu a policejní brutalitě. Tento měsíc se přejmenovala také skupina Lady Antebellum na Lady A. Původní název odkazoval na Antebellum South, tedy jižní státy před občanskou válkou, kdy se otrokářství hojně využívalo k ekonomickému rozvoji.

Skupina Dixie Chicks vznikla v Texasu v roce 1989 a stala se jednou z nejpopulárnějších na countryové scéně. Kapelu v roce 2003 bojkotovaly country stanice, protože její zpěvačka Natalie Mainesová prohlásila, že nepodporuje americkou invazi do Iráku.

Fanouškům řekla, že se stydí za to, že pochází ze stejného státu, tedy z Texasu, jako tehdejší prezident George Bush mladší. V roce 2007 si skupina odnesla ocenění Grammy za píseň Not Ready to Make Nice.

The Chicks příští měsíc zveřejní nové album Gaslighter. Podle amerického sdružení nahrávacího průmyslu RIAA se v USA prodalo více než 33 milionů jejich alb. Sláva skupiny raketově stoupla s vydáním desky Wide Open Spaces z roku 1998. Na kontě má třináct ocenění Grammy.

Reklama

Výběr článků

Načítám