Hlavní obsah

Skončil filmový festival Novoměstský hrnec smíchu

Právo, Věra Mišková

Filmová komedie Taková normální rodinka režiséra Patrika Hartla vyhrála letošní ročník festivalu Novoměstský hrnec smíchu. Při jejím sledování diváci strávili smíchem asi 30 procent promítacího času. Právě délka smíchu v soutěži rozhoduje.

Foto: Cinemart, Právo

Jiří Vyorálek a Marika Procházková ve filmu Kuličky.

Článek

Hlavní cenu Zlatý prim 30. ročníku Festivalu české filmové a televizní komedie, který skončil o víkendu v Novém Městě nad Metují, udělila porota, vedená předsedou Asociace českých kameramanů Josefem Hanušem, filmu scenáristky a režisérky Olgy Dabrowské Kuličky (filmová komedie) a snímku Láska in memoriam Jaroslava Pozziho (televizní komedie).

Nejlepší herečkou Lenka Vlasáková ve filmu U mě dobrý

Nejlepší herečkou byla Lenka Vlasáková ve filmu U mě dobrý režiséra Jana Hřebejka, který také získal cenu za nejlepší režii. Třetí ocenění dostal jeho film za nejlepší výtvarný počin, jímž byla celková výtvarná koncepce.

Za nejlepší mužský herecký výkon ocenila porota Jiřího Vyorálka, který ztvárnil postavu faráře v Kuličkách, Cenu Zdeňka Podskalského za nejvýraznější výkon mladého tvůrce dostal Kryštof Hádek za hlavní roli ve filmu Bobule.

Letos neměla soutěž předem daného favorita

Cenu FITES za nejlepší scénář přiřkla porota Marku Epsteinovi a Jiřímu Vejdělkovi za film Václav. „Letos neměla soutěž předem daného favorita, jakým byly loni Vratné lahve, měla vyrovnanější, ale celkově nižší úroveň. Naštěstí se tu ale našly i některé zajímavé objevy, takže myslím, že nemusíme mít o osud českých komedií přehnanou starost,“ řekl Právu Josef Hanuš.

 „Ukazuje se, že Novoměstskému hrnci smíchu neublížila ani letos pětiletá mezinárodní přehlídka Úsměvy evropského filmu v Mladé Boleslavi. Stálo by ale podle mého názoru za to uvažovat v Novém Městě o posílení televizní části přehlídky, protože v poslední době už se solitérním filmům začala věnovat i televize Nova,“ dodal producent Pavel Melounek, člen poroty festivalu.

V jubilejním ročníku se nad Metují sešlo celkem devět filmových komedií – vedle oceněných ještě František je děvkař, Chyťte doktora, O život, Poslední plavky a Taková normální rodinka – a pět televizních – vedle Lásky in memoriam také Kukačky, Stop, Šťastní sebevrazi a Tři plus jedna s Miroslavem Donutilem.

Reklama

Související témata:

Související články

Začíná obří filmový festival v Torontu

Jeden z největších filmových festivalů na světě začíná ve čtvrtek v kanadském Torontu už potřiatřicáté. Ačkoliv nemá svou statutární soutěž, jak se stále...

Výběr článků

Načítám