Hlavní obsah

Růžový kavalír se vrací do Brna v plné parádě

Právo, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejlepších Straussových oper Růžový kavalír se na jeviště brněnské opery vrací po dlouhých třiceti pěti letech. Hledání věčného mládí a strach ze stárnutí, nevěra, nezištnost i velkorysost v lásce – to hlavní budou témata nové inscenace v režii Jiřího Heřmana a hudebním nastudování Roberta Kružíka.

Foto: NdB

Hodně pudru, červené tváře, vysoké paruky, kamaše a kudrlinky. Na Straussovu operu a vše co k ní patří v podání Růžového kavalíra se mohou těšit diváci v Brně.

Článek

„Pokud bych měl pojmenovat téma naší inscenace, pak je to čas, zejména proměna lidských vztahů v čase. V nové brněnské inscenaci rozehráváme nebezpečné vztahy dvou hlavních dospělých postav. Maršálce i Ochsovi se nebezpečné vztahy vymstí. Mně osobně je blízká melancholie Maršálky, její hudební motivy jsou smutné i bolestné, ale zároveň moudré, zaryjí se každému do srdce. Dává nám recept jak se smířit s rozchodem s naší milovanou bytostí. Její souboj s bakchickým Ochsem v podání Jana Šťávy bude jistě zábavným dobrodružstvím. Každé představení, které vytvářím, spěje k nadčasovému obrazu našeho bytí. Tentokrát jsem se inspiroval obrazem Lucase Cranacha a jeho Fontánou mládí,“ vyznal se režisér inscenace Jiří Heřman.

Jak doplnila mluvčí Janáčkovy opery Adéla Biravská je nová inscenace postavena na obsazení reprezentujícím to nejlepší z mladé české generace operních pěvců. „Nakonec bylo i skladatelovým přáním, na které se po Straussově smrti trochu pozapomnělo, že Maršálka musí být mladá a krásná, nejvýše dvaatřicetiletá žena a Ochs musí být venkovský nápadník ve věku třicet pět,“ uvedla mluvčí.

V hlavních rolích se tak představí sólisté ansámblu Janáčkovy opery NdB Jan Šťáva jako baron Ochs, Václava Krejčí Housková v roli Octaviána a Jana Šrejma Kačírková jako Sophie spolu s naším stálým hostem Alžbětou Poláčkovou, která ztvární postavu Maršálky. Hudební nastudování provedl Robert Kružík, který představení diriguje spolu s Ondrejem Olosem. Scénu postavil Tomáš Rusín a kostýmy vytvořila Zuzana Štefunková Rusínová. Premiéra je 29. listopadu v Janáčkově divadle, reprízy pak 28. a 29. 12. 2019, 26. 1., 2. a 16. 2. 2020.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám