Hlavní obsah

Růst digitálního prodeje hudby skončil

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Především USA zažívaly v posledních letech slušný nárůst počtu lidí, kteří byli ochotni stahovat hudbu legálně, nicméně se zdá, že zlaté časy jsou pryč. Prodej se letos propadá.

Foto: Profimedia.cz

V ČR je málokdo ochoten za mp3 platit, teď už se to silněji projevuje i v USA.

Článek

Prodej digitálních alb zaznamenává trvalý propad, uvedla nová studie Nielsen’s Soundscan. Po sedmi letech růstu zažíváme už tři čtvrtletí pokles. Prodeje konkrétně klesly o pět procent v prvním čtvrtletí, o 7 procent v druhém a o tři procenta ve třetím.

Analytik trhu Glen Peoples poznamenal, že nová alba velkých komerčních interpretů, jako jsou Taylor Swiftová a Kanye West by mohla v posledním čtvrtletí zařídit obrat.

"Ty trendy ukazují, že trh už dospěl. Růst se teď těžko dostaví. To by mělo vytvořit tlak na vydavatele hudby, aby urychlili vývoj produktů nové generace."

Podle výroční zprávy Mezinárodní federace fonografického průmyslu IFPI v roce 2009 poprvé více než jedna čtvrtina prodejů proběhla digitálně, celkově to ale prodeje nezvýšilo.

Nárůst prodeje na internetu ani tehdy nebyl dost velký, aby zisky hudebních společností celosvětově neklesaly. Od roku 2004, kdy se začaly vydávat zprávy o ročním digitálním prodeji, klesl celosvětově celkový legální prodej hudby asi o 30 %.

Nejúspěšnější býval internetový prodej v USA. Tam už dosahoval loni podílu až 40 % a stránky iTunes jsou v současnosti největším prodejcem vůbec, předběhly i řetězec Walmart. Horší je situace v Evropě, kde legálně stahuje minimum lidí, a samozřejmě v Asii, kde autorská práva téměř nikoho nezajímají.

Specifický český systém

Zvláštním způsobem chce legální stahování podpořit nejvýznamnější český portál s mp3 i-legálně.cz. Jde o pronájem mp3 prostřednictvím izyPlayeru. Zákazníci si ho platí formou měsíčního předplatného.

V rámci předplatného na i-legalně.cz získá zákazník přístup k miliónu skladeb, které po dobu platnosti služby může stahovat, přehrávat a synchronizovat s přenosným zařízením. Cena za měsíc je 249 korun. Vše ale funguje pouze po dobu předplatného. Mp3 tedy po skončení předplatného nebudou fungovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám