Hlavní obsah

Ruce houslisty: Taková normální rodina mezi dvěma totalitami

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatelka Alena Ježková, která má na kontě již několik knih s historickou tematikou, ale také dětské publikace, se ve své knize Ruce houslisty (Práh, 168 stran, 239 Kč) zaměřila na dějinné milníky spojené s naší zemí, ať už byla součástí rakousko-uherské monarchie, protektorátu Čechy a Morava, nebo sovětského bloku.

Foto: Jan Šída

Spisovatelka Alena Ježková.

Článek

Nezvolila si jednoho hlavního hrdinu, ale hned celou rodinu. Aby se v její hierarchii čtenář vyznal, je na začátku přehledným způsobem zobrazen její rodokmen (u každého člena je uvedeno datum a místo narození a případně i úmrtí).

Rodina Schillerova je v románu sice těsně svázána s českým prostředím, nicméně jde o židovskou rodinu s německými kořeny. Pro to, co přišlo zejména v první polovině dvacátého století do naší domoviny, je to doslova vražedné curriculum vitae.

Autorka, co do literární formy, rozdělila děj na sedm volně navazujících povídek. První začíná v zákopech první světové války a poslední v současnosti (přes nástup nacismu, komunismu či okupaci v srpnu 1968). Akcentovala nástup obou totalit, nacistické i komunistické, protože na jednotlivých členech rodiny Schillerů ukazuje zásadní momenty, kterými autoritativní systémy drtí lidi. A to vnějším terorem i tím vnitřním, hlavně rozleptáváním historicky daných vztahů.

Bortí se kvůli tomu zavedené rodinné vazby, na první pohled pevná přátelství i neochvějné lásky. Najednou vyplouvají na povrch latentní nenávist, závist, kariérismus, ale také politický fanatismus či antisemitismus nebo rasismus.

To vše představuje palivo všech totalitních systémů. Potlačují v člověku individualismus, snahu vyniknout či prosadit se vlastními schopnostmi a naopak vyzdvihují naprostou loajalitu, stádovitost, oddanost oficiální politice a neotřesitelnou víru v danou ideologii.

Na příběhu konkrétního člověka je vždy nejvíce patrná zrůdnost těchto systémů. Na jeho osudu si totiž tlak společnosti, případně historických událostí, čtenář uvědomí nejlépe.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám