Hlavní obsah

Retro: před 40 lety zahájil Jackson sólo kariéru

Novinky, Stanislav Dvořák

V dalším Retro Víkendu se podíváme na výročí vlivného hudebního pořadu Soul Train a taky na chvíli, kdy se Michael Jackson odtrhl od rodiny a zahájil svou slavnou sólo kariéru.

Foto: Archiv, Právo

Michael Jackson ve videoklipu k písni Thriller

Článek

2. října 1971 se začal v Americe vysílat Soul Train, legendární hudební pořad, který Češi z pochopitelných důvodů moc neznají. Účinkovali v něm ti nejlepší z nejlepších. V době, kdy Češi sledovali maximálně tak stepující Vondráčkovou, Amerika se dívala naživo na Jamese Browna, Stevieho Wondera, Tinu Turner, Michaela Jacksona, Sly and the Family Stone a mnoho dalších.

První díl představil Gladys Knightovou and The Pips, Eddieho Kendrickse a Honey Cone. Zejména Gladys se v té době blížila vrcholu své kariéry. V roce 1966 podepsala smlouvu s Motownem, dělala předkapelu Supremes a postupně vydala úspěšné singly jako I Heard It Through the Grapevine, If I Were Your Woman a I Don't Want To Do Wrong. Za Neither One of Us pak dostala první Grammy.

V roce 1973 přešla k Buddah Records a vydala svůj asi největší hit, baladu Midnight Train to Georgia (číslo 1 v  pop a R chart). Později už se jí nedařilo toto období překonat, ale koncertuje dodnes.

O pět dní později vydal Michael Jackson první sólo singl Got To Be There, samozřejmě pro Motown. V hitparádě Billboard Hot 100 se vyšplhal na čtvrté místo.

Singl předznamenal zkázu rodinné skupiny The Jackson 5. Bylo evidentní, že Michael má z bratrů největší talent a nepotřebuje je. Ještě chvíli fungovali dohromady, ale v polovině sedmdesátých let už bylo jasné, jak to dopadne. Když Michael vydal v roce 1979 sólo album Off the Wall s Quincy Jonesem, The Jackson 5 už téměř nikoho nezajímali.

Reklama

Výběr článků

Načítám