Hlavní obsah

RECENZE: V Horečce rozkládá komunitu stres

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horečka je kniha do dnešní koronavirové doby. Řeší se v ní nástup záhadné nemoci, při které si žádná dívka ze středoškolské komunity nemůže být jistá, jestli neskolí právě ji.

Foto: Jota

Obal knihy

Článek

Od reality, v níž žijeme, se liší v tom, že u koronaviru tušíme, jak bychom se před ním mohli chránit. Zásadní rozdíl je samozřejmě v tom, že koronavirus je skutečný, zatímco záhadné onemocnění z knihy Megan Abbottové Horečka nikoli.

Živnou půdou pro jeho rozpuk je malá městská střední škola, ve které dostane dívka Lise nevysvětlitelný záchvat a nějaký čas není jasné, co je jeho příčinou. Drží se to pod pokličkou a mezi spolužáky a lidi v městečku se dostávají spíše spekulace a domněnky.

Hlavními postavami příběhu jsou studentka Deenie, její bratr Eli a jejich otec Tom. Jsou svědky toho, jak se dosavadní nálada lidí ve škole i městě mění, i toho, jak tomu nedostatek informací přispívá. Když pak přijdou další kolapsy, vyplave na povrch řada delikátně střežených tajemství, jež ohrožují přátelství, vztahy v rodinách i křehký pocit bezpečí, které malé město dosud skýtalo.

Sedmý román americké spisovatelky Megan Abbottové volně navazuje na noirovou atmosféru jejích předešlých děl. Zůstala v něm ve světě dospívajících dívek, jen své hrdinky nechala čelit nebezpečí přicházejícímu takříkajíc ze světla.

S vyprávěním nespěchá, proto je napětí plíživé a obavy jsou v něm dávkovány ze skrytu za dobře vytvořenou nervózní atmosférou a jakýmsi bezvládím. Chvílemi to dokonce vypadá, že se nic neděje, to když příběh neplyne, nýbrž stojí na místě a jeho účastníci jen bezduše hovoří o svých bezvýznamných pocitech. Je koneckonců zasazen do středoškolského prostředí.

A zatímco se jeho hlavní linie odvíjí v dívčím světě, jsou Abbottovou v jeho bezprostředním sousedství výborně popsány trochu zmatený Eliův postoj i Tomovo melancholické a poněkud hořké sledování celé situace. Tyhle dvě linie dávají knize ukotvení v tom, že nenadálá epidemie je bojem všech.

Výsledkem je literárně celistvý pohled na komunitu, která je rozkládána narůstajícím stresem a hledá záchytný bod.

Megan Abbottová: Horečka
Jota, překlad Radka Knotková, 302 stran, 298 Kč

Hodnocení 75 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám