Hlavní obsah

RECENZE: Thriller Teresy Driscollové jako mýdlová opera

Právo, Štěpánka Zenklová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečnost, že se kniha dobře čte a děj pěkně odsýpá, ještě neznamená, že je na konci příběhu spokojený čtenář. Potvrzuje to novinka britské spisovatelky Teresy Driscollové S názvem chladná jako led. Žádného velkého mrazení se v ní totiž milovník temného čtení nedočká.

Foto: Ikar

Obal knihy

Článek

Příběh, který se tváří jako thriller, nepostrádá napětí. A to zejména v pasážích popisujících několikahodinovou cestu hlavní hrdinky Sofie ve vlaku. Zoufalá žena totiž právě zjistila, že její pětiletý syn leží vážně zraněný v nemocnici, a neví, co se přesně stalo, ani jak na tom chlapec je.

Je to také román pro ženy

Ve vzpomínkách se vrací k seznámení s novou obyvatelkou vesnice, ve které žije, s okouzlující Emmou. Právě Emma jejího syna Bena hlídala, když došlo k tragické události.

Části knihy věnující se událostem předtím již ale spíše než thriller připomínají román pro ženy, kdy se hrdinka stále dokola zmítá v pochybnostech, zda je dobrá matka, manželka či kamarádka. Děj není nudný, ale také nelze říct, že se od knihy nedá odtrhnout.

Vývoj situace je víceméně předvídatelný, byť rozuzlení je nakonec trochu nečekané. Otázkou je, jestli není překvapivé proto, že je na thriller zase až příliš mýdlové. A závěrečný epilog s happy endem je ještě mýdlovitější.

Zařazení knihy do žánru thriller nebo alespoň detektivka nepomáhají ani postavy vyšetřovatelky a soukromého detektiva. Byť oba disponují nezbytným instinktem a snaží se věci přijít na kloub, není to moc třeba. K vyluštění záhady by zřejmě stačilo pořádné prolustrování policejních a jiných veřejných systémů hned na začátku.

Také pokus o psychologický exkurz do mysli sociopata není ničím převratný a jde jen velmi po povrchu. Takže thriller opravdu ne. Ale pokud se ke knize přistoupí jako k oddechovému čtení, které nemá přílišné nároky na mysl i emoce, může splnit svůj účel s lehkostí mýdlové bubliny.

Teresa Driscollová: Chladná jako led
Ikar, překlad Ivana Nuhlíčková, 344 stran, 399 Kč

Hodnocení 55 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám