Hlavní obsah

RECENZE: Sváteční písně Václavu Neckářovi sluší

Právo, Jaroslav Špulák

Poté, co se v roce 2011 povedl návrat Václava Neckáře prostřednictvím písničky Půlnoční a o rok později vyšlo výtečné album Dobrý časy, přichází nyní se svátečními písněmi na novém počinu nazvaném Mezi svými.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Neckář vydává nové album.

Článek

Nikdy předtím žádné vánoční album nevydal, a tak mohl s ledovým klidem nazpívat klasický vánoční repertoár a přičíst si pak body za aktivitu i drobné za prodej. Neckář a jeho tým se ale rozhodli nahrát původní repertoár.

Už jenom za to jim náleží značné procento ve výsledném hodnocení. Producenti Dušan Neuwerth a Jan Neckář sesbírali písničky českých autorů a pustili se do toho s takovou vervou, že k příspěvku přiměli i tvůrce, kteří s Neckářem dosud nepracovali.

Například Filipa Rácze z kapely FíHa, Marka Doubravu ze skupiny Hm, Jiřího Hradila z Tata Bojs nebo textaře Márdiho z Vypsané fixy a děti slavných textařských osobností.

Foto: Supraphon

Nová alba

Vzniklo album, na kterém se spojily dvě veličiny, které si vyhovují. První je Neckář a jeho příjemný, velmi charakteristický a na desce sentimentální hlas, druhou jsou písničky ve svátečním duchu. To, co dopadlo dobře při vzniku Půlnoční, bylo na novince přijato a prohloubeno.

Písničky Nebe modrý dostal jsem darem, Mezi svými nebo Andělé strážní se jistě dostanou do Neckářova koncertního repertoáru, protože jsou nejvýraznější. Navíc nemají tak „doslovnou“ vánoční náladu jako skladby z konce nahrávky. Těm ale zase sluší aranže, zapojení smyčcových i dechových nástrojů. Album tím doznalo určité gradace.

Jeho slabinou je tempo. Byť jde o koncepční dílo evokující mírumilovnou náladu vánočních svátků, chybí mu vzrušení. Jeho atmosféra je totiž od začátku do konce velmi podobná a na ploše bezmála padesáti minut způsobuje patrný nástup dávky stereotypu.

Celkové hodnocení 70 %

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Václav Neckář: Mezi svými

Supraphon, 48:14

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám