Hlavní obsah

RECENZE: Pet Shop Boys jsou stylově pořád poctiví

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští Pet Shop Boys to dnes mají docela složité. Nikdo jim sice neodpáře, že do popové historie vypustili řadu silných a nadčasových písniček, tedy hitů, mnohými posluchači jsou však už považováni za veterány elektronického popu. Na scéně jsou ostatně od roku 1981 a jejich nové album Hotspot je čtrnácté v pořadí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Neil Tennant z Pet Shop Boys.

Článek

A tak se klidně může i této kolekci přihodit to, co předcházejícím Electric (2013) a Super (2016). Měly velmi slušné recenze, ale nové posluchače dvojici Neil Tennant a Chris Lowe nenašly. Ti mladší ji už zkrátka neberou moc vážně.

Hotspot je deska, která se nijak nevzdaluje léta ukotvenému zvuku skupiny, ba ani jejímu způsobu aranžování. Základem písniček je striktní melodická linka vystavěná s pečlivostí a přirozeností popu osmdesátých let a k ní se pak vážou syntetické zvuky dalších nástrojů. A protože nejsou hrány naživo, nabude kolekce brzy jistého zvukového stereotypu a vlastně se jen zařadí vedle předešlých, které si tu vlastnost získaly stejným postupem dříve.

Proto se z desek Pet Shop Boys vyderou na povrch obvykle jen nejsilnější skladby, které mají hitové parametry. Zbytek je zaměnitelným doplňkem koncertních setlistů, ne materiálem navozujícím chuť se vracet k celým deskám.

Foto: Foto X2

Nové album

Písně na novince Hotspot lze rozdělit do dvou skupin. Jedna je tvořena elektronickými tanečními kousky, jakými jsou třeba Will-o-the-wisp, Monkey Bussines, Happy People či Dreamland. Druhou zdobí ty, v jejichž atmosféře mají prostor volnější tempo a melancholie. Jde o You Are the One, Hoping for a Miracle či Burning the Heather.

Obecně není pochyb o tom, že Pet Shop Boys mají talent vymyslet obstojné melodie. Co na tom, že na tomto albu nejsou tak výrazné, aby ohrozily ty nejsilnější z minulosti. Nejpozoruhodnější je Dreamland, na které kapela spolupracovala s jinou britskou synthpopovou partou Years & Years. Ve zvuku se to neprojevilo, aranže a provedení jsou ale přece jenom čerstvější, než je tomu u dalších skladeb na desce.

Pet Shop Boys se ovšem posunuli v textech. Nejsou v nich už jen příběhy o láskách a růžových ponících. Vážnější témata se dotýkají migrace, rovnoprávnosti a dalších sociálních otázek.

Každá skladba je pečlivě zvukově ošetřena, každá je vyprodukovaná tak, aby odpovídala zvukové koncepci celku. Hotspot je album stylově poctivé a nejméně šest křížků ve věku každého z obou protagonistů mu dává i dávku uměleckého i lidského nadhledu.

Pet Shop Boys zahrají ve Foru Karlín v Praze své hity

Kultura
Pet Shop Boys: Hotspot
x2, 42:03

Hodnocení 75 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám