Hlavní obsah

RECENZE: Když Parsonsovy postavy dohání minulost

Právo, Jaroslav Špulák

Přestože lze thrillery anglického spisovatele Tonyho Parsonse ze série s detektivem Maxem Wolfem číst samostatně tak, jak jsou vydávány, u novinky Posedlost, která vyšla letos u nás a před dvěma lety ve Velké Británii, se vyplatí znát vývoj hlavní postavy.

Foto: Lucie Levá

Tony Parsons vydal šestou knihu s Maxem Wolfem.

Článek

Wolfeho soukromí, respektive vztah s dcerou Scout a bývalou manželkou, tentokrát více než v předešlých knihách zasahuje do samotného detektivního děje. Ten, kdo s ním není ze starších děl seznámen, může být poněkud zmatený.

Více než předtím se proto nabízí otázka, zda na sebe nepoutá více pozornosti, než je zdrávo. Mít dostatek soukromých informací o postavách v knize je samozřejmě namístě. Strhávají-li však na sebe tolik pozornosti, že se zdají být až vytržené z kontextu, příběh trochu otupí. V Posedlosti se ten pocit dostavil.

Samotný detektivní děj začínající únosem dvaadvacetileté Jessiky Lyleové a domněnkou vyšetřovatelů, že byla unesena nesprávná dívka, je dostatečně nosný i napínavý. Disponuje pro žánr thrilleru potřebnými zvraty, napětím i dramatičností. Platí to i o závěrečném rozuzlení, které možná bylo trochu předvídatelné, nicméně v plynulosti děje je dostatečně dramatické.

Foto: Moba

Obal knihy

Detektiv Max Wolfe únos vyšetřuje se svou nadřízenou Pat Whitestoneovou. I její soukromí do příběhu poměrně zásadně vbíhá, má ale větší hloubku a drží se především v hájemství profese. Její složitá osobnost s problémy s pitím, fatálním řidičským škraloupem i nemilosrdným jednáním se zločinci dává thrilleru jakýsi pel špinavosti.

Tony Parsons je pak i ve své šesté knize s Maxem Wolfem dobrý vypravěč. S lehkostí přibližuje charaktery svých postav a činí to i jaksi mimoděk, ve vyprávěních o nich, nikoli pouze poukazováním na klíčové vlastnosti. Posedlost je další jeho slušný thriller, který se dobře čte a nedává čtenáři moc šancí se od něho odpoutat.

Tony Parsons: Posedlost
Moba, překlad Marie Dupalová, 368 str., 369 Kč

Hodnocení 75 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám