Hlavní obsah

RECENZE: Jaro nebude. Se skupinou United Flavour přichází rovnou léto

Právo, Ondřej Horák

Na tuzemské hudební scéně platili United Flavour vždy za výjimečný úkaz. Mezinárodní kolektiv totiž mimo jiné dokázal přirozeně mísit exotické žánry. Po devíti letech nyní přichází s novým albem plným producentských kouzel i poselství.

Foto: archiv kapely

United Flavour se vrátili na českou scénu.

Článek

Že její oheň nevyhasl, bylo zřejmé už před rokem, kdy kapela vydala comebackový singl Candela. Charismatická Carmen spustila do zataženého reggae beatu španělské rýmy v kadenci kulometu a jeho dusotu sekundovali slovenští Medial Banana.

To vše podbarvené dramatickými smyčci a moderní zvukovou produkcí, v níž producent a basák Djei Gogo pracoval s prvky tanečního r’n’b, ale i klaustrofobického trapu.

Nové album začíná o poznání klidněji. V jemně gospelové Controvert se skupina staví čelem k nepoučitelné civilizaci a povznášející skladbou buduje základy bezpečného prostoru, kam je možné se uchýlit. United Flavour ale nehodlají zavírat oči před realitou a místo eskapismu nabízejí hledání řešení s klidnou hlavou a bez předsudků.

Univerzální jazyk

Here to Stay pobaví, rozesmutní i hypnotizuje. Žánrově se drží reggae a je konzistentnější než předešlá alba.

Zvukově je přitom bohatší než kdy jindy. United Flavour se hlásí k odkazu uvědomělé hudby, nicméně český posluchač, který nevládne angličtinou, španělštinou nebo francouzštinou, se v téměř babylonském spletenci jazyků nejspíš ztratí.

Naštěstí je tu muzika, v podání United Flavour skutečně univerzální jazyk, který nyní vybrousili do tvaru podobného diamantu.

Kapela je právě na klubovém turné. Nové album zřejmě pokřtí 24. března v pražském Lucerna Music Baru.

United Flavour: Here to Stay
Batelier Records, 52:00

Hodnocení 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám