Hlavní obsah

RECENZE: Fotografie Jana Ságla mají uměleckou i historickou hodnotu

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie Benedikta Rejta v Lounech připravila výstavu, která mapuje historii našeho hudebního undergroundu 60. a 70. let minulého století. Expozici tvoří 177 snímků Jana Ságla, jenž jako nezávislý fotograf určitou dobu spolupracoval se skupinami The Primitives Group nebo The Plastic People of the Universe. A dokumentoval jejich uměleckou kariéru krok za krokem.

Foto: katalog výstavy

Dobové snímky Jana Ságla mají i dnes výraznou vizuální působivost.

Článek

Dobrým nápadem organizátorů bylo přiblížit atmosféru dobových akcí i pomocí trojrozměrných exponátů. Díky nim lze vstoupit do hájemství happeningové nadsázky vlastníma nohama.

V jedné části výstavy se nachází malá místnost, která je kromě velkoformátových fotografií vyzdobena také silnou vrstvou bílého ptačího peří na podlaze. Tato neobvyklá dekorace totiž evokuje jeden ze slavných koncertních happeningů té doby, proslulý Bird Feast.

Ptačí slavnost tehdy doprovázeli létající holubi, hudba The Primitives Group, a dokonce i nahá dívka polepená peřím ve vitríně. Její velká podobizna visí naproti vchodu do místnosti v plné kráse.

Organizátoři výstavy se snažili co nejvíce přiblížit dobu, kdy na jedné straně bylo možné umělecky vytvořit prakticky cokoli a na druhé straně tím autor díla riskoval svou existenci.

Když členové The Plastic People of the Universe jdou na jednom snímku přízračnou krajinou v hábitech a s pomalovanými tvářemi, je na tom něco tajemného a mysticky magického. Stejně jako na době, kterou práce popisují.

K sugestivní atmosféře přispívá i odcizený a stroze moderní prostor galerie. Jednotlivé místnosti působí jako lodi pohanského chrámu. K dokonalé scenérii chybí jen jediné – reprodukovaná hudba.

Tento fakt autoři expozice poněkud podcenili. Vždyť právě hudba zmíněných skupin má stejně nezastupitelnou roli jako složka obrazová. Jedno bez druhého prostě nemůže existovat. Možná existovala obava, že by produkce těchto kapel neznalého návštěvníka vyděsila.

Ale hudební složky se tvůrci expozice přece jen nevzdali. Na dernisáži, která proběhne 30. srpna, vystoupí skupiny The Velvet Underground Revival Band a The Plastic People of the Universe. Koncert v galerii tak nejen připomene legendární akce, ale zároveň se tím symbolicky uzavře jeden příběh naší hudební historie.

Tanec na dvojitém ledě

Galerie Benedikta Rejta, Louny, do 1. září

Celkové hodnocení 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám