Hlavní obsah

RECENZE: Cesty, lidé a setkání jsou podstatnější než cíl

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysněný projekt Cesty souboru Cirk La Putyka měl mít premiéru loni v dubnu k desetiletému výročí vzniku souboru. Protipandemická opatření ji dvakrát odsunula a Cesty spatřily světlo světa až letos v září v šapito Azyl78 na pražském Výstavišti.

Foto: Lukáš Bíba

Svět cirkusu neodmyslitelně spoluvytvářejí klauni.

Článek

Jestliže v inscenaci Family uvedené před šesti lety provedl principál a režisér souboru Rosťa Novák ml. diváky mikrokosmem jedné, v nejlepším slova smyslu komediantské rodiny, v Cestách je to makrokosmos cirkusu. A to jak toho klasického se slony, tak i nového, k němuž se hlásí semknuté společenství Cirku La Putyka se svými spolupracovníky a hosty.

V monumentálním projektu vystupuje více než pětatřicet akrobatů, herců, tanečníků, hudebníků a dalších umělců, žánrově se dotknou širokého spektra výrazových prostředků od loutek až ke špičkové akrobacii.

První část je věnována světu starých cirkusů skrze rodinu Kludských. Atmosféru obrovitého rodinného podniku s desítkami slonů, tygrů, koní, dalších zvířat a lidí přibližují aktéři skrze sugestivní emoci. Zásluhu na tom má především skvělý Rostislav Novák st. jako principál Karel Kludský i průvodce diváků.

Druhá část večera vypovídá o samotném společenství Cirku La Putyka, a to doslovně, skrze monologické zpovědi jeho členů, a zvláště pak jejich umění. Dotkne se i období lockdownu, kdy Cirk La Putyka stál v čele aktivit putujících tvrdošíjně za diváky až do jejich domovů.

Inscenaci by se dalo vytknout, že nepřináší nic podstatně nového a je místy až příliš umluvená i chaotická. Ale nic z toho není podstatné, protože nejde ani tak o to, co se předvádí, ale o samotné cesty, jimiž soubor prošel, koho na nich potkal a co se během desetiletého putování o sobě a o životě dozvěděl.

A v tom jsou Cesty silné, krásné, poetické a v neposlední řadě bezprostředně divácky kontaktní. Protože kontakt s živými diváky je jedním z témat jubilejní inscenace, jež je víc ohlédnutím než vykročením na cesty nové, ať už souboru samotného, anebo tvorby Rosti Nováka ml.

Cirk La Putyka: Cesty
Režie Rosťa Novák ml., premiéry a reprízování 11.–24. září v Azylu78, Praha

Hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám