Hlavní obsah

Právnická finta. Rarity Rolling Stones krátce po vydání zmizely

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na internetu se asi na 24 hodin objevily málo známé nahrávky Rolling Stones z roku 1969, ale už nejsou dostupné. Tak podivné vydání je podle serveru Variety zřejmě fintou, jak prodloužit autorská práva, která by jinak vypršela. Pokud písně do padesáti let od nahrání nevydají, můžou se volně šířit.

Foto: Petr Horník, Právo

Rolling Stones nestárnou.

Článek

Jednalo se o vydání 75 neoficiálních verzí písní, které na běžných albech nenajdete. Firma Abkco Music & Records si tak zajistila, že je nadále nikdo nemůže legálně šířit, ale neoficiálním únikům se úplně zabránit nedá.

I když se jednalo o podivné rarity v nízké technické kvalitě, skalní fanoušci Rolling Stones by je zřejmě chtěli. Podobný problém se týká velkého množství špičkových umělců, kteří nahrávali v šedesátých letech. I Beatles nebo legendy z amerického Motownu zanechali spoustu nevydaného materiálu, který by se teď po půl století stal majetkem všech. Firmy však neváhaly a vydaly téměř tajně bizarní limitované edice, které hned zase stáhly.

Koncertní film Rolling Stones vychází v nové verzi

Kultura

Již stažené rarity „stounů“ se jmenovaly 69RSTRAX. Byly mezi nimi živáky i alternativní verze věcí z desek Let It Bleed nebo Sticky Fingers. Kvalita zvuku však byla nápadně nízká, jako by se někdo snažil zabránit lidem v používání a šíření skladeb.

Rolling Stones koncertují dodnes. Frontman Mick Jagger oslavil 76. narozeniny a o odpočinku nepřemýšlí - jezdit na turné ho prý baví, i když nepracuje tolik jako v mládí. Na rok 2020 zatím není ohlášen žádný koncert v Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám