Hlavní obsah

Přátelům zesnulého Erbena bude chybět jeho vlídnost i sarkasmus

Novinky, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spisovatel Václav Erben zemřel v sobotu 19. dubna doma na Dobříši ve věku sedmdesáti dvou let. Jeho kapitán Exner ho už navěky zařadil mezi klasiky detektivního žánru. Jako autor byl velmi respektovaný. Přátelům bude chybět jeho vlídnost i sarkasmus.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

V listopadu 1989 byl zvolen prvním předsedou České asociace autorů detektivní literatury. Po listopadu se zapojil do politického života. Od roku 1993 byl tři roky mluvčím předsedy ČSSD. Několik let působil v Radě České televize, kde vykonával funkci místopředsedy. Dvakrát z ní sám odešel. Jeho doménou byla literatura.

Třináctkrát "proutník" kapitán Exner

Od poloviny 60. let do roku 1991 napsal dvanáct knih s kapitánem Exnerem, který se vymykal tradiční představě hloubavého detektiva nebo vyšetřovatele socialistické éry. "V té době byly v české detektivce jenom strejcové, Vachkem počínaje a Škvoreckým konče. Tak jsem si říkal, že zkusím proutníka, co se jen tak lehce pohybuje světem," řekl Erben o Exnerovi.

Nebylo divu, že si ho všiml film. Poklad byzantského kupce z roku 1966 s Jiřím Kodetem v hlavní roli přinesl dobrý ohlas. Následoval Čas pracuje pro vraha a Smrt talentovaného ševce. Politické změny v roce 1989 nic nezměnily na čtenářském zájmu. Vydal třináctý příběh nazvaný Vražda ve společnosti Consus.

Erben miloval historii a s úspěchem o ní psal

Erben se narodil 2. listopadu 1930 v Náchodě. Po obchodní akademii v rodném městě studoval na DAMU divadelní dramaturgii a rozhlasovou režii. Po vojně pracoval jako novinář, nakladatelský redaktor, v letech 1977 - 1990 ve FS Barrandov. Miloval historii, rozsáhlá trilogie Paměti českého krále Jiříka z Poděbrad vyšla nedávno potřetí. Jeho kniha O strašidlech patří k výborným pohádkám.

Václav Exner spojil v manželství život s Olgou Buzkovou, matkou ministryně školství. Přátelům bude chybět jeho vlídnost i sarkasmus. Už nikdy nedopíše zamyšlený historický román z 9. století. Poslední rozloučení se koná ve čtvrtek 24. dubna ve 12 hodin ve Velké obřadní síni v Praze Strašnicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám