Hlavní obsah

Politicky korektní úpravy filmů v USA brzdí. Režiséři protestovali

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Iniciativa hollywoodské společnosti Sony Pictures nazvaná „Clean version“ přibrzďuje. Snaha nabízet domácnostem sestřihané filmy pro „široké publikum“ se po rozzlobených reakcích filmařů omezí.

Foto: Profimedia.cz

Režisér Judd Apatow

Článek

Podobné iniciativy jako Clean version se začaly šířit už před lety, když všechna sedadla v letadlech na dlouhých letech dostala obrazovky, kde si mohl kdokoliv včetně dětí pustit jakýkoli film. Ve snaze zabránit žalobám začali filmy prostříhávat. Brzy se ozval například Woody Allen, který si všiml, že mu znehodnotili jeho práci, a zažaloval je.

Na chvíli se situace uklidnila, ale letos si vedení Sony Pictures vymyslelo, že by „vykastrované“ verze mohli nabízet i všem domácnostem, což by mělo mnohem větší dopad než jen u letadel.

Filmaře to pochopitelně rozzlobilo. „Řeknu to jasně, tohle není v pořádku,“ uvedl režisér Judd Apatow. Své znechucení vyjádřil také herec a producent Seth Rogen a další.

Foto: Universal Pictures

Rose Byrneová a Seth Rogen v komedii Sousedi

Man Jit Singh, šéf firmy Sony Pictures Home Entertainment, začal ustupovat. V diplomatickém prohlášení ujistil, že „režiséři jsou velmi důležití“ a vztahy s nimi je třeba respektovat.

„Věřili jsme, že máme svolení filmařů pro použití televizních verzí, na které už předtím dohlíželi..., ale jestli někteří nejsou spokojení nebo si to rozmysleli, přestaneme to u jejich filmů dělat,“ uzavřel.

V původním tiskovém prohlášení studio uvedlo, že „čisté verze umožňují, aby film vidělo širší publikum a lidé mají šanci vidět film společně”. Rozsah úprav se v konkrétních případech hodně lišil.

Reklama

Výběr článků

Načítám