Hlavní obsah

Písnička a klip Sama jsou předvalentýnským manifestem všech osamělých

Právo, jaš, kul

Divadlo pod Palmovkou v Praze uvádí na své studiové scéně inscenaci dramatika, režiséra a herce Tomáše Dianišky Poslední důvod, proč se nezabít. Je adaptací textů ze stejnojmenného blogu. Zazní v ní i řada původních písní v podání herců a kapely Bill Candy hudebníků Jakuba Hlobila a Jana Nikendeye. Jedna z nich, Sama, získala obrazovou podobu. Na Novinkách.cz má premiéru.

Klip k písničce SamaVideo: archiv tvůrců

 
Článek

Klip k písni Sama producentky Maji Hamplové a režiséra Štěpána Foka Vodrážky volně navazuje na atmosféru představení, které se odehrává v potemnělém baru, v němž se trojice hlavních hrdinů vzájemně svěřuje se svými neúspěchy ve vztazích a dalšími trápeními. Očima barmana (Jakub Albrecht) sleduje rozpad vztahu původně bláznivě zamilované dvojice (Tomáš Dianiška a Barbora Kubátová).

„Námět přišel na základě rozchodu mých blízkých kamarádů. Když jsem viděla divadelní Představení Poslední důvod, proč se nezabít, přišlo mi skvělé sledovat rozpad jednoho vztahu očima barmana Marťase, který těch konců viděl spoustu. Je to vlastně příběh nás všech,“ říká producentka a spoluautorka scénáře Hamplová.

Foto: archiv tvůrců

Tomáš Dianiška a Barbora Kubátová v klipu.

Režisér Vodrážka dodává: „Prvním obrazem, který jsem v hlavě viděl, byla Bára stojící uprostřed prázdného parketu, na kterém se vlní sbor podivných existencí. Bar, kde se zastavil čas, zatímco okolo prochází dějiny v podobě milostného příběhu hlavní dvojice. Najít takovou lokaci trvalo překvapivě dlouho, ale jakmile jsme našli bar Hotelu Kladno, tak jsem věděl, že to je přesně místo pro náš příběh. Společně s kameramanem Šimonem Dvořáčkem jsme pak vymysleli vizuální styl, který bude nedokonalý a jemně ušpiněný, a podpoří tak syrovost prostoru.“

Režisér a autor a inscenace Poslední důvod, proč se nezabít a autor textu k písni Sama, Tomáš Dianiška, doplňuje: „My herci se nepohybujeme v hudebním byznysu, takže pro nás bylo dobrodružství absolvovat celý proces výroby této písně. Od prvotního nápadu kdesi na lavičce v parku přes nahrávání ve studiu až po profi práci během natáčení. Myslím, že vznikl hudební video blockbuster, který si musíte pouštět furt dokolečka.“

Album Poslední důvod, proč se nezabít je možné zakoupit v Divadle pod Palmovkou, nebo si je poslechnout prostřednictvím digitálních hudebních servisů.

Zpěvačka Sabina Ludányiová točila klip k písni Maják v Dánsku

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám