Hlavní obsah

Pacino, De Niro, Scorsese. Gangster Irishman zahájí newyorský festival

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očekávaný film Martina Scorseseho The Irishman zahájí v září 57. ročník Newyorského filmového festivalu. Setkala se v něm stará parta z klasických gangsterek, jména jako Al Pacino, Robert De Niro, Harvey Keitel, Bobby Cannavale a Joe Pesci hovoří za vše.

Foto: Netflix

Al Pacino a Robert De Niro

Článek

Slavný Martin Scorsese točil Irishmana pro internetový Netflix, který je stále větším hráčem v oblasti celovečerních filmů pro kina. Příběh připravovali velmi dlouho a rozpočet se odhaduje na 160 milionů dolarů. Mohlo by jít o jednoho z oscarových favoritů.

Robert De Niro má hrát hlavní roli gangstera Irishmana. Scénář Stevena Zailliana vychází z knihy Charlese Brandta I Heard You Paint Houses, jež je zpovědí mafiánského Ira. Frank „The Irishman“ Sheeran byl skutečný mafián, psychopat a několikanásobný vrah. Za 2. světové války zabíjel neozbrojené válečné zajatce a bavilo ho, když je nechal vykopat si vlastní hroby. Po válce se živil nájemnými vraždami.

Foto: Netflix

Robert De Niro a Bobby Canavalle

Rozpory nastaly v otázce, jak má být film uveden. Scorseseho zajímají především kina. Netflix ale tradiční postupy typu „nejdřív kina a pak dlouhá pauza“ moc neuznává. Své filmy dává na placený stream hned po kinopremiéře, čímž dopaluje velké řetězce kin, jež pak odmítají takové filmy uvádět.

„Je to dílo mistrů, vytvořené s takovou znalostí filmového umění, jakou jsem v životě viděl jen velmi zřídka. Odehrává se na takové úrovni nuancí a lidské intimity, která mě skutečně ohromila. Můžu vám říct, že v minutě, kdy to skončilo, moje bezprostřední reakce byla, že jsem to chtěl vidět znovu,“ tvrdí ředitel festivalu Kent Jones.

Foto: Netflix

Robert De Niro

„Velice obdivuji odvážný a vizionářský výběr filmů, který festival nabízí publiku rok co rok,“ poznamenal Scorsese. „Jsem vděčný, že mám příležitost představit v premiéře můj nový film v New Yorku po boku mých skvělých herců a štábu.“

Jde také o velké setkání slavných herců po mnoha letech – De Niro a Pesci naposledy hráli společně ve Scorseseho Casinu v devadesátých letech a podobně se tehdy střetli Pacino a De Niro v legendárním Nelítostném souboji, uznávaném jako jeden z nejlepších krimi filmů všech dob.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám