Hlavní obsah

OSCAR 2003: Herečka v hlavní roli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos byla na Oscara za hlavní roli nominována nejmladší herečka v historii - Keisha Castle-Hughesová. Další herečkou, která se uchází o nejslavnější filmovou cenu, je hvězda Allenových filmů Diane Keatonová. PROFILY VŠECH NOMINOVANÝCH V ČLÁNKU.

Foto: Josef Zajíc

Z požární nádrže bude kašna: 20.8.2014 v 12,50 začalo vypouštění.

Článek

ANKETA: Která z nominovaných hereček za hlavní roli získá Oscara? Hlasujte v anketě na konci článku.

Keisha Castle-Hughesová

  • Film: Whale Rider
  • Studio: NewMarket Films

V březnu jí bude čtrnáct let a svět filmu se před ní teprve otevírá. První nominace na Oscara a i další výčet cen je prozatím za jeden film Whale Rider. Stala se nejmladší herečkou nominovanou za hlavní roli v historii Oscarů. Jejím druhým filmem bude v roce 2005 snímek George Lucase Star Wars: Episode III, kde si zahraje královnu planety Naboo.

Narodila se v březnu 1990 v Donybrook v Austrálii. Pro film Whale Rider ji ze stovky dětí vybral stejný agent, který objevil Annu Paquinovou, která je druhou nejmladší držitelkou Oscara za vedlejší roli ve filmu Piano (1993).

Diane Keatonová

  • Film: Something's Gotta Give
  • Studio: Sony Pictures Releasing

Letošní nominace je pro Diane Keatonovou čtvrtou v pořadí za hlavní role. V pozlacenou sošku Oscara proměnila hned první nominaci za film Woodyho Allena Annie Hall (1977). Další dvě si připsala za roli ve druhém režisérském pokusu herce Warrena Beattyho Reds (1981) a za Bessie ve filmu Marvin's Room (1996).

Role Ericy Barryové, do které se zamiluje milenec její dcery (Jack Nicholson) ve filmu Something's Gotta Give, ji rovněž vynesla již druhý Zlatý glóbus v kariéře, na který čekala 26 let. První získala za roli v Annie Hall. Mezi tím byla na Zlatý glóbus sedmkrát nominována.

Řekl o ní Woody Allen:
"Keatonová věří v Boha. Ovšem věří rovněž, že rádio funguje, protože vevnitř jsou malincí lidé."

Narodila se v lednu 1946 v Los Angeles v Kalifornii. V roce 1970 se prosadila v několika hrách na Broadwayi. Do jedné z nich Play it again, Sam ji obsadil Woody Allen. Přiležitost ji dal i o dva roky později ve stejnojmenném filmu. Od té doby se objevila v několika Allenových filmech např. Annie Hall, Spáči (1973), Interiors (1978), Manhattan (1979) a dalších.

Samantha Mortonová

  • Film: In America
  • Studio: Fox Searchlight/20th Century Fox

Druhá nominace na Oscara. První jí vynesla role ve filmu Woodyho Alena Sweet and Lowdown (1999).

Narodila se v květnu 1977 v Notthinghamu v Anglii. Vytvořila řadu menších rolí v televizních seriálech. V roce 2002 si zahrála mořskou pannu ve videoklipu Electrical Storm skupiny U2.

Charlize Theronová

  • Film: Monster
  • Studio: NewMarket Films

První nominace na Oscara. Role ve filmu Monster ji však vynesla již řadu prestižních ocenění a uznání kritiků. Na Berlinale byl její výkon oceněn Stříbrným medvědem. Do své sbírky si přidala i Zlatý glóbus a Zlatý satelit.

Narodila se v srpnu 1975 v Benoni v Jižní Africe. Dostalo se jí baletního vzdělání. Mizivé příležitosti pro tanečníky ji přiměly odcestovat do Evropy a USA, kde získala práci v souboru Joffrey Ballet v New Yorku. Po zranění kolena však její dráha baletky skončila a v 18 letech se vrhla do filmového průmyslu. Ve dvaceti získala první roli.

Naomi Wattsová

  • Film: 21 Grams
  • Studio: Focus Features

První nominace na Oscara. Nominována byla na britské ceny BAFTA a Zlatý satelit. Ocenili ji kritici z Floridy, Los Angeles či San Diega. Na festivalu v Benátkách získala cenu Wella a cenu diváků. Naomi Wattsová zřejmě ráda riskuje, neboť práci na filmu 21 Grams údajně přijala bez přečtení scénáře.

V letošním roce by se měla objevit ve druhém díle hororového příběhu o záhadné videokazetě Kruh (The Ring, 2002). Na příští rok pak s ní počítá režisér Peter Jackson pro film King Kong.

Víte že?
Jejím otcem je Peter Watts, do roku 1974 zvukař skupiny Pink Floyd. Není proto divu, že vyzváněcí melodií Naomina mobilního telefonu je píseň Money.

Narodila se v říjnu 1968 v Shoreham v Anglii. Uznání kritiků a různá ocenění ji vynesla například role ve filmu David Lynche Mulholland Drive.

Anketa

Která z nominovaných hereček za hlavní roli získá Oscara?
Keisha Castle Hughes
18,5 %
Diane Keaton
21,2 %
Samantha Morton
12 %
Charlie Theron
31,5 %
Naomi Watts
16,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 466 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám