Hlavní obsah

Organizátoři napoleonských akcí prohráli bitvu s koronavirem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitva nebude. Největší historickou bitevní ukázku v ČR, která je každoročně hlavní součástí vzpomínkových akcí na bitvu u Slavkova, organizátoři letos odvolali.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Akce připomínající výročí bitvy u Slavkova se letos bohužel neuskuteční. Zrušen je pochopitelně i doprovodný jarmark.

Článek

Na bitevním poli pod kopcem Santon u obce Tvarožná, kde chtěli předvést Napoleonův slavný taktický manévr „Lví skok“, se přitom mělo v boji příští sobotu předvést na tisíc uniformovaných vojáků z armád tří císařů. Do bitvy se mělo zapojit rovněž 15 těžkých děl a šedesátka jezdců na koních.

„Účastníci měli být z patnácti zemí světa. takže teď musíme všechny informovat o zrušení akce. Bohužel nedá se nic dělat. V samotném bitevním poli jsme sice byli schopni dodržet patřičná pravidla, ale mezi návštěvníky by to už bylo velmi obtížné,“ řekl Právu dlouholetý organizátor bitevních ukázek Miroslav Jandora ze společnosti Austerlitz. Bitevní ukázka je každoročně velkým diváckým tahákem, k bitevnímu poli či do vojenských ležení, které k ukázce rovněž patří, se přijíždí i za špatného počasí podívat minimálně deset tisíc lidí. Kvůli vládním opatřením se ruší i další akce ve dnech 3. a 4. prosince, za kterými do Slavkova a okolí míří každý rok další tisíce lidí z Česka i řady dalších zemí.

„V posledních dvou měsících město Slavkov u Brna, pracovníci zámku Slavkov - Austerlitz a členové historických klubů připravovali program tradičních napoleonských akcí. Přestože jsme vnímali, že epidemiologická situace se zhoršuje, měli jsme vůli a chuť program přizpůsobit platným pravidlům. Jakkoli jsme věděli, že by to nakonec nevypadalo tak, jak si pamatujeme z předchozích let. Po rozhodnutí vlády, která logicky reaguje na zhoršující se situaci, nemáme na výběr. Jarmark ani vojenský program pořádat nebudeme. vysvětlil starosta města Slavkov Michal Boudný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám