Hlavní obsah

Opravené Divadlo Petra Bezruče uvede drama Na větrné hůrce

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příznivci proslulého ostravského Divadla Petra Bezruče se konečně dočkali. Půl roku trvající a velkorysá rekonstrukce interiérů je u konce a již v pátek zde bude mít premiéru úplně nová inscenace. Tou bude dramatizace světoznámého románu Emily Brontëové Na větrné hůrce.

Foto: Tomáš Ruta

Ze zkoušky nové inscenace Na větrné hůrce v Divadle Petra Bezruče.

Článek

Divadlo Petra Bezruče bylo pro návštěvníky uzavřeno přes půl roku. Během té doby soubor hrál v náhradních prostorách Divadla loutek a byl často na zájezdech. Nyní se můžou herci vrátit do původních prostor v ulici 28. října.

Hned při vstupu do divadla lidé zjistí, že téměř vše je zcela v novém hávu. „Jen zdi tady samozřejmě zbyly,“ řekl ředitel divadla Jiří Krejčí. „Všechno je nové a všechno je to uděláno pro diváka, který hned při vstupu do divadla získá úplně nový vjem,“ dodal.

Foto: Tomáš Ruta

Ze zkoušky nové inscenace Na větrné hůrce v Divadle Petra Bezruče.

Rekonstrukcí prošla pokladna, šatna pro diváky, foyer a samozřejmě i hlediště s novým variabilním sezením pro diváky. Divadlo dostalo také zcela novou špičkovou zvukovou a osvětlovací techniku. První diváci se budou moci o tom přesvědčit už v pátek, kdy divadlo uvede premiéru nové hry Na větrné hůrce.

Příběh zbavený nánosů romantiky

Napínavý příběh o sirotkovi Heathcliffovi, jeho zoufalém dětství a pomstě, kterou se rozhodne uskutečnit, dojímá už od poloviny 19. století čtenáře po celém světě. Román Na větrné hůrce se dočkal i velkého množství filmových adaptací. „Poslední film podle románu vznikl v minulém roce. Zatím není v české distribuci, ale už vyhrál cenu v Benátkách,“ uvedla dramaturgyně Marta Ljubková.

Režisérem nového divadelního představení je Jan Mikulášek, jehož některé dosavadní inscenace v Divadle Petra Bezruče patří ke klenotům soudobé ostravské kultury, ať už jde o Evžena Oněgina, Divokou kachnu či orwellovskou adaptaci 1984.

Představení Na větrné hůrce tak patří k nejočekávanějším událostem letošní sezóny. Režisér Mikulášek tvrdí, že byl při četbě románu, který se později rozhodl spolu s Martou Ljubkovou převést na jeviště, překvapen rozporem mezi obecnou představou o tomto díle a skutečností.

Foto: Tomáš Ruta

Ze zkoušky nové inscenace Na větrné hůrce v Divadle Petra Bezruče.

„Román je přes všechny dobové nánosy vším, jenom ne červenou knihovnou,“ řekl režisér. „Kniha jednoznačně vyvrací omyl, že kdysi se žilo lépe a lidé se k sobě chovali slušněji,“ dodal.

V hlavních rolích představení Na větrné hůrce se mohou diváci těšit na Sylvii Krupanskou, Tomáše Dastlíka, Lukáše Melníka, Terezu Vilišovou a další herce. Premiéra je připravena na pátek od 19 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám