Hlavní obsah

OBRAZEM: Za Redfordem a Svěrákem do Kamenice

Téměř tři desítky velkoformátových fotografií pod širým nebem čekají na diváky v Kamenici u Prahy. Vytvořila je slovenská fotografka Zuzana Mináčová (90), která mimo jiné více než padesát let zachycovala slavné hosty Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Foto: KVIFF

Zuzana Mináčová při práci

Článek

V expozici na Ringhofferově náměstí je konkrétně k vidění 28 portrétů. Ze slavných osobností tam můžete pohlédnout do tváří třeba Robertu Redfordovi, britské královně Alžbětě II., Zdeňku Svěrákovi, dalajlámovi, Janě Brejchové...

Vznikaly nejen na MFF KV, ale také v Bratislavě, kde bývala desítky let doma. Ze Slovenska se do Česka odstěhovala v roce 1993. Tehdy zjistila, že ji atmosféra příliš připomíná roky, kdy její rodinu naplno zasáhlo tažení proti židům, holocaust.

Hlavní? Čerstvý vzduch

Výběr Kamenice pro umístění výstavy není přitom vůbec náhoda. Mináčová ve městečku roky žije a občansky se angažuje. Od roku 2004 tu bojovala proti výstavbě hliníkárny ve firmě Strojmetal.

Projekt se i díky jejímu aktivismu nerealizoval. „Poslední, co bych čekala je, že by tahle firma mohla pro mě něco udělat. A vidíte, tuhle výstavu zasponzorovala,“ zmínila a společnosti poděkovala: „Největším vítězstvím ale pro mě stejně je, že mohu otevřít okno a dýchat čerstvý vzduch.“

Poběží měsíc

Netradičním kurátorem expozice se stal další známý obyvatel Kamenice, porodník, profesor Antonín Pařízek. Ten jako dárek věnoval známé fotografce webové stránky: www.zuzanaminacova.cz, na nichž najdete nejen informace o jejím životě, ale hlavně její tvorbu.

Venkovní expozice Zuzana Mináčová „Celoživotní dílo“ pak bude v Kamenici k vidění do 1. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám