Hlavní obsah

Oběti tornáda na festival TrutnOFF BrnoON zdarma

Právo, Vladislav Prouza

Český Woodstock připravovaný na 20. až 22. srpna v Brně-Pisárkách je letos věnován lidem postiženým ničivým tornádem. Trutnovští organizátoři, druhým rokem už brněnského multižánrového festivalu TrutnOFF BrnoON, poskytnou účastníkům ze zasažených jihomoravských oblastí vstup zdarma.

Foto: Agentura Geronimo

Loňský premiérový TrutnOFF BrnoON v Brně

Článek

Pořadatelé jednoho z nejstarších festivalů svého druhu v Česku akci každoročně věnují některé ze zrovna aktuálních událostí. Letos to bude nejtragičtější tornádo, jež před necelým měsícem zasáhlo Moravu. „Legendární festival, přezdívaný také jako Woodstock či fotr všech festivalů, je již od první poloviny

devadesátých let známý tím, že je vždy někomu či něčemu zasvěcen a věnován. Ať to jsou události z minulosti nebo současnosti,“ přiblížil zakladatel českého Woodstocku Martin Věchet.

Živel neušetřil ani rodinu jedné z pořadatelek festivalu původem z Hodonína. „Tornádo nás osobně zasáhlo. V postižených oblastech jsme se ocitli den poté a viděli na vlastní oči těžko sdělitelnou zkázu. Babičce v Lužici jsme pomáhali likvidovat důsledky tornáda a žasli nad obětavostí dobrovolníků. To nás přivedlo na myšlenku poskytnout lidem alespoň malou útěchu a odreagování v posttraumatickém období,“ prozradila Eva „Lipová“ Navrátilová. „Jsme si vědomi, že lidé v postižených oblastech mají jiné starosti. Snažíme se alespoň je přivést na jiné myšlenky. Na festivalu jim budou rovněž k dispozici naši psychoterapeuti,“ doplňuje Navrátilová.

Padesát kapel

Přehlídka multižánrové muziky od Bacha přes Vlacha, cimbálovku. J.A.R., Havelkovi Melody Makers, Prokopův Framus Five nebo Visací zámek, Pražský výběr po Plastic People of The Universe, představí padesátku kapel. Hudbu tradičně doplní open air bohoslužby, přednášky, poezie mladých básníků, divadlo nebo meditace.

Festival s kořeny v osmdesátých letech, pořádaný léta v Trutnově, vloni přesídlil do brněnského areálu Na Střelnici. Počtem padesáti kapel představoval největší hudební přehlídku pod širým nebem minulého léta. Pořadatelé TrutnOFF BrnoON letos chystají lahůdku v podobě festivalové svatby. Ano z úst ženicha a nevěsty v kotli českého Woodstocku mělo poprvé zaznít před deseti lety v Trutnově.

„Úřady tehdy oficiální svatbu neakceptovaly s odůvodněním, že jde o nepříliš vhodné prostředí pro takto závažný počin. Zvláštní, když lidé se dnes berou v balóně nebo pod vodou,“ vzpomněl Věchet.

Zájemci o volné vstupy na festival z postižených částí obcí – Lužice, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Hrušky a hodonínského Pánova se mohou pořadatelům hlásit na emailové adrese: geronimo@trutnoffbrnoon.cz nebo telefonu +420 608 711 710. Z pandemických důvodů bude třeba počet platících návštěvníků i hostů regulovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám