Hlavní obsah

O smrti i kamarádství na Letní Letné

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční účast na letošním ročníku festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná v Praze patří Francouzům. A jsou to opět špičkové soubory.

Foto: Victor Rival-Garcia

Artisté souboru 100Issues se groteskně vypořádávají se smrtí.

Článek

Čtveřice akrobatů Zackary, Baptiste, Charlie a Boris z Cirque La Compagnie získává sympatie diváků ještě před zahájením své produkce.

Zatímco se diváci usazují, akrobaté v pracovních overalech připomínající spíše členy technické čety se potloukají po scéně, tu a tam něco přenesou, poopraví, ale mezitím jakoby mimochodem předvedou perfektní akrobatický trik.

Takový, z jakých je posléze složené jejich představení L’avis Bidon.

Šílená noc s akrobaty Cirque Le Roux

Kultura

Pracuje se s modrými plastovými barely (bidony), volně stojícími žebříky, krkolomně poskládanými kladkami a především teeterboardem, z něhož se artisté vymršťují na vysoko postavené plošiny i stožár vedoucí k vrcholu šapitó.

Všechny cviky provádějí s lehkostí a elegancí a také moc hezky zpívají. Jejich produkce vypráví o kamarádství, spolehlivosti i škodolibosti.

Padesát minut čiré radosti z pohybu a přítomnosti této sympatické čtveřice v manéži uběhne dřív, než by si diváci přáli.

Companie 100 Issues přináší ve své bizarní show Don’t Feed The Alligators vedle Cirque Le Roux další variaci na téma smrti.

Devět artistů v groteskních kostýmech a maskách ohledává tento fakt z nejrůznějších hledisek, přičemž nešetří ani drsným humorem.

Letní Letná v letošním roce opět s mezinárodní účastí

Festivaly

Základní motiv tvoří myšlenka, že smrt a pohřbívání s sebou přinesly i rozvoj kultury a umění, což ilustruje vracející se motiv z Mozartova Reqiuem.

Jejich produkce je směsicí akrobacie, tance, hudby, obřadů i místy trochu nadbytečného slova.

Osmdesátiminutová produkce má sice svá slabší místa i rytmické propady, ale rozhodně diváky zaujme netradičním tvarem, myšlenkovým obsahem i uměním aktérů. Letní Letná nabízí špičkové domácí i zahraniční soubory na Letenské pláni až do 31. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám