Hlavní obsah

Šílená noc s akrobaty Cirque Le Roux

Francouzský soubor Cirque Le Roux otevřel ve čtvrtek svou produkcí Deer in The Headlights (Jelen ve světlech reflektorů) festival nového cirkusu a divadla Letní Letná na pražské Letenské pláni. Šestice akrobatů připravila divákům strhující zážitek.

Foto: Victor Delfim

Akrobacie aktérů Cirque Le Roux udivuje náročností i ladností provedení.

Článek

Tři sourozenci přijíždějí do svého rodného venkovského domu na pohřeb své matky, který se má konat následujícího dne. To není právě téma pro jiskřivou crazy komedii, nicméně noc, kterou s Beou, Rolandem a Tibouem i jejich partnery diváci prožijí, svědčí o opaku. Celé pětaosmdesátiminutové představení je dynamickým sledem neuvěřitelných gagů, špičkové pozemní akrobacie, tance a humoru.

Produkce Deer in The Headlights vychází z estetiky francouzského filmu noir, oproti jiným novocirkusovým představením má daleko větší divadelní charakter, iluzivní dekorace, bizarní kostýmy a hodně se v ní mluví. Kromě francouzštiny a angličtiny mimochodem i docela srozumitelnou češtinou.

Ale to, co se vypráví slovy, je vzápětí prolnuto do řeči těl fyzicky, ale i herecky perfektně vybavených aktérů. Každý z nich vytváří nezaměnitelný typ postavy, který si diváci rychle oblíbí, a s úžasem sledují propletence vzájemných vztahů, jež hrdinové během noci navážou.

Akrobati Cirque Le Roux provádějí nejnáročnější prvky svého umění s udivující lehkostí a nadsázkou, taneční ladností, citem pro rytmus a gradaci každé situace i celku představení. Jsou dokonale sehraní a jejich akce mají něhu i drsnost, poezii a kouzlo.

Jejich produkce odkazuje diváky do retro světa filmu i divadla, ale zároveň posunuje úroveň novocirkusového umění spočívajícího v organickém spojení akrobacie a divadla na kvalitativně i výrazově vyšší příčku.

Cirque Le Roux bude hrát na Letní Letné až do 31. srpna. Spolu s dalšími soubory představí to nejlepší z tuzemského i zahraničního nového cirkusu, divadla a hudby.

Cirque Le Roux: Deer in The Headlights
Režie Lolita Costet, Charlotte Saliou, Grégory Arsenal, Philip Rosenberg a Yannick Thomas, choreografie Brad Musrgrove, hudba Alexandra Strélisk. Pražská premiéra 12. srpna na Letní Letné, Praha

Hodnocení 100 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám