Hlavní obsah

Nové knihy: Uprchlík, Cesta za hedvábím a Holka s rytmem v těle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knižní novinky pro tento týden jsou následující: detektivka Eda McBaina Uprchlík, Vít Olmer napsal Nač se bát Frankensteinů aneb Moje cesta k transplantaci, román Cesta za hedvábím od Tash Aw, román Léto s Káťou od Trevaniana a Nancy Kruliková vydala knihu Holka s rytmem v těle.

Článek

Ed McBain: Uprchlík

Johnny Lane z newyorského Harlemu Luise Ortegu nezabil, ale neví, jak to dokázat. Policisté usilovně pátrají po vrahovi a Johnny přesně zapadá do jejich představ o pachateli.

Podezřelý mladík se proto dává na bezhlavý útěk, přestože má ošklivě zraněnou pravou ruku. Zoufale hledá útočiště v špinavých harlemských uličkách. Skrývá se v zakouřených putykách, kde se odhalují striptérky a hraje se jazz. Jenomže Johnny nemůže prchat věčně. Z paže mu kape krev, a pokud ho nedostane policie, určitě se to podaří krysám. Má jenom jedinou naději: že bude skutečný vrah dopaden dřív, než on sám padne za oběť policii, anebo krysám.

Ed McBain napsal původně tento román pod pseudonymem Richard Marsten a opět potvrdil své hlavní přednosti: vybroušený smysl pro humor, důmyslně vybudovaná zápletka, rychlý sled děje a důsledný realismus na každém řádku.

BB/art, přeložila Ludmila Havlíková, 184 str., cena 199 Kč

Vít Olmer: Nač se bát Frankensteinů aneb Moje cesta k transplantaci

Český filmový režisér poté, co se nedávno podrobil komplikované dvojité transplantaci ledvin a jater, se rozhodl nazývat věci pravými jmény. Současně se s optimistickým nadhledem vypořádává se svou osobní situací po složité léčbě a dává tím naději těm, kteří trpí obdobným nebezpečným onemocněním.

Autor napsal: "Pokusil jsem se nastavit ironické zrcadlo tomu, co se děje v našem doposud stále dřevním kapitalismu, povětšinou dirigovaném sviněmi, které se jen "obrátily na bok".

Olmer vydává třetí knihu. Začínal jako herec, v osmdesátých letech natočil snímky Jako jed nebo Co je vám, doktore?

Mladá fronta, 168 str., 279 Kč

Tash Aw: Cesta za hedvábím

Co se stane, když fotografie vyblednou, když na slunci vyšisují a rozpijou se? Dokážete si ještě vzpomenout, jací byli ti lidé na nich? Pamatovali byste si, jak vypadali. Detaily by možná byly trochu rozmazané, ale přesto byste si asi vybavili všechny jejich zvyky, jak spali, jak jedli, jak mluvili.

Takové otázky si klade hlavní hrdina bestselleru Cesta za hedvábím Jasper, když se snaží nad jedinou otrhanou fotografií svých rodičů poskládat střípky rodinné historie, na kterou již dávno sedl prach. Pátrá po matce, kterou nikdy nepoznal, pátrá po tom, jaký byl doopravdy jeho nekonvenční otec, obchodník s hedvábím Johnny Lim. Především se však snaží vlákno po vláknu rozplést tajemství, které obestírá rok 1941, ve kterém japonská armáda obsadila Malajsii, ale především rok, ve kterém jeho rodiče spolu se svými přáteli podnikli opožděnou svatební cestu na bájné ostrovy Sedm panen, cestu, jež navždy poznamenala všechny zúčastněné.

Anglický spisovatel malajského původu Tash Aw prostřednictvím svého hrdiny dokazuje, jak se může jeden a tentýž příběh lišit, pokud jej vyprávějí tři různí lidé. Román byl nominován na literární cenu Booker prize 2005.

BB/art, přeložila Markéta Musilová, 328 str., cena 249 Kč

Trevanian: Léto s Káťou

Napínavý a uhrančivý román autora proslulého Šibumi je jímavým příběhem tragické lásky a vášně a zároveň i poutavou detektivkou s přesvědčivou zápletkou. Mladý, provinční doktor z malého baskického městečka Jean-Marc Montjean se v létě roku 1914 náhodně setkává s Káťou Trevillovou, záhadnou dívkou z Paříže. Téměř proti své vůli se do ní osudově a beznadějně zamiluje. Nedbá na rady svého staršího, zkušeného kolegy, ani na varování Kátina cynického bratra, který střeží úděsné rodinné tajemství, a ze svého důvěrně známého světa se nechá vtáhnout do víru temných vášní, ústících v hrůzyplnou tragédii.

Vydává Argo, přeložil Jiří Sedláček, 208 str., 248 Kč

Nancy Kruliková: Holka s rytmem v těle

Miranda je dívka z malého texaského města, která po maturitě odchází studovat daleko od domova. V rodném městě nechá svou středoškolskou lásku Dennyho a rodiče, kteří věřili, že se po studiích vrátí a bude vést stejně skromný a nudný život jako oni. Miranda má však jiné plány.

Trochu z nudy se Miranda začne učit hrát na bicí a zanedlouho už zaskakuje v chlapecké rockové skupině Sin-Fony za nemocného bubeníka. Ve skupině hraje a zpívá Adam; dokonce se zdá, že se mu líbí i Miranda. Počínající láska však rychle skončí, protože Adam začne Mirandu ignorovat .

Z trucu Miranda ze skupiny odejde, založí vlastní dívčí skupinu a přihlásí se na festival, kde má vystupovat i Adam s kamarády. Obě skupiny mají u posluchačů obrovský úspěch, nedorozumění mezi oběma mladými lidmi se vysvětlí.

BB/art, přeložila Petra Klůfová, 184 str., 179 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám