Hlavní obsah

Nové knihy: Schinostová, Gajdušková a Niedl

Právo, Jan Šída

Vánoce, zima a vážná hudba, která často lemuje 24. prosince rozdávání dárků pod stromečkem, patří neodmyslitelně k sobě. Asi proto obsahuje aktuální nálož knih publikace s touto tematikou. Jedna z nich představuje naše vánoční tradice, další povídky současných autorů s vánočním dějem, následující ukazuje životní příběhy operního pěvce Adama Plachetky. Mimo to si mohou čtenáři vychutnat také historický příběh středověkého rytíře.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Alena Scheinostová, Alena Anežka Gajdušková: Vánoce našich babiček

Jak postupně odcházejí naše babičky a dědečkové, spolu s nimi nenápadně a nenávratně mizí staletí udržované obyčeje, tradice i nenapodobitelné sváteční pokrmy. V této knize vám představíme sváteční dny konce roku, ve kterých se jedinečným způsobem mísí lidová křesťanská tradice s tou mnohem starší předkřesťanskou, prosycenou znalostí přírodních zákonitostí i touhou naklonit si osud třeba za pomoci magie. Vše je doplněno recepty na tradiční slavnostní pokrmy.

Dauphin, 208 stran, 240 Kč

Foto:

Obal knihy

Michaela Grünigová: Rodinný hotel

Heiligendamm, rok 1912, rodina berlínského hoteliéra Kuhlmanna má veliké plány, vytvořit konkurenci slavnému Grand Hotelu. Bohužel High Society i nadále raději navštěvuje podnik již známého, etablovaného konkurenta. V těchto těžkých časech projevuje zvláště hoteliérova dcera Elisabeth obchodní nadání, na rozdíl od syna Paula, jehož hlavní vášní je hudba. Když se situace nebezpečně vyhrotí, cítí Elisabetin otec nutnost požádat o pomoc zbohatlíka Julia Falkenhayna.

Ikar, 424 stran, 459 Kč  

Foto:

Obal knihy

Colleen Hooverová: 9. listopad

Den před odjezdem z L. A. se mladá žena Fallon seznamuje se začínajícím spisovatelem Benem. Jejich neovladatelná přitažlivost vede k tomu, že Fallonin poslední den ve městě stráví společně. Pro Bena je Fallonin život přesně tou inspirací, kterou pro své psaní hledal. Rozhodnou se proto zůstat v kontaktu.

Vedou sice oddělené životy a prožívají vlastní vztahy, každý rok v ten samý den se však setkávají. Po nějakou dobu to funguje, až si jednoho dne Fallon není jistá, jestli jí Ben říká pravdu, nebo si jen realitu vymýšlí, aby dosáhl své dokonalé zápletky.

Ikar, 336 stran, 349 Kč

Foto:

Obal knihy

Petra Soukupová, Alena Mornštajnová, Petra Dvořáková, Alice Nellis, Anna Bolavá, Marek Epstein, Petr Stančík, Ondřej Neff, Irena Hejdová: Tenkrát o Vánocích

Vánoce jsou tradičně nazývány svátky klidu a míru, pro hrdiny povídek devíti soudobých českých autorů je to ovšem spíše období plné nejistot, pochyb a často také tíživé samoty. Ale kdy jindy věřit ve šťastné konce než právě o Vánocích?

Listen, 168 stran, 299 Kč

Foto:

Obal knihy

Adam Plachetka, Vojtěch Babka: To je klasika!

Adam Plachetka je český operní zpěvák, basbarytonista světového formátu, který je známý nejen hudebním odborníkům, ale i širší veřejnosti. Ve svých pětatřiceti letech se dostal na nejslavnější světová pódia včetně Metropolitní opery. Je však známý také z různých televizních pořadů a proslavil se velmi úspěšným koncertem ve vyprodané O2 Aréně. V této knize najdete rozhovory, které s ním vedl jeho kolega ze studentských let na Pražské konzervatoři a nyní též renomovaný operní dramaturg a hudební publicista Vojtěch Babka.

Ikar, 160 stran, 349 Kč

Foto:

Obal knihy

Monika Zelinová: Okouzlena vlky

Dokážete si představit, že svou zaslouženou dovolenou trávíte namísto u moře uprostřed vlčí smečky a pro samou starost o vlčí mláďata nevíte, kam dřív skočit? Právě to se stalo Monice Zelinové, typicky městské ženě, která kvůli nečekanému souběhu událostí přehodnotila své priority, vybočila z pohodlí obvyklého rytmu společenského života a odjela takřka „do divočiny“.

Ve své knize vás nechá nahlédnout nejen do zákulisí náročného odchovu handicapovaných vlčích mláďat v domácnosti, ale přiblíží vám i kontakt s dospělými vlky v jejich rozlehlém výběhu.

Universum, 296 stran, 399 Kč

Foto:

Obal knihy

David Vencl, Petr Bílek: Začni teď!

Otužování je cesta k uzdravení a posílení těla i duše. Fenomén dnešní doby přibližuje český ledový muž David Vencl v knize, která se může stát biblí otužilců. Teoretické poznatky doplňuje vrcholový sportovec, bývalý tělocvikář a reprezentační freediver praktickými radami vycházejícími z jeho zkušeností.

Zároveň se knihou prolíná příběh Davidovy cesty ke světovému rekordu v plavání pod led.

Universum, 200 stran, 399 Kč

Foto:

Obal knihy

František Niedl: Ano, můj pane

Nový historický román popisující osudy Ondřeje z Rohatce, který se po několika letech, kdy se živil jako žoldnéř, rozhodne s tímto způsobem obživy skončit. Vzhledem k tomu, že při něm nezbohatl, považuje takový život za nepřiměřeně nebezpečný. Vrací se z Itálie, kde se zúčastnil tažení kralevice Karla Lucemburského a kde sice získal rytířské ostruhy, ale ztratil přítele. A také je zvědavý na dar, který na něho čeká v Čechách. Jedná se o malý hrad, spíše však hrádek na Křivoklátsku. To, že konečně nalezne klid, je ovšem jen iluze.

Moba, 264 stran, 255 Kč

Foto:

Obal knihy

Štěpán Javůrek: Nebe nad Perninkem

Petr je nadaný mladý muž, který díky svému talentu lehce proplouvá studiem medicíny a záhy se stává úspěšným lékařem na prestižní pražské klinice. Jeho úspěch je ale vykoupen permanentním bojem s alkoholem, kterému čím dál více podléhá. Postupně ztrácí práci, rodinu i přátele. Když se propadne téměř na dno, nezbude mu než svůj život razantně změnit.

Moba, 336 stran, 305 Kč

Foto:

Obal knihy

David Papajík, Tomáš Somer: Albert ze Šternberka

Albert ze Šternberka, příslušník moravské větve rodu Šternberků, patřil mezi spolupracovníky císaře Karla IV. Absolvoval úspěšnou kariéru, byl olomouckým kanovníkem, poté biskupem v severoněmeckém Zvěříně a Litomyšli. V roce 1368 se stal magdeburským arcibiskupem a dosáhl vrcholu své dráhy, kterou završil opět jako litomyšlský biskup. Byl diplomatem a rádcem císaře Karla, ale také zakladatelem klášterů ve Šternberku a Tržku u Litomyšle.

Vyšehrad, 480 stran, 479 Kč

Foto:

Obal knihy

Dan Cohn-Sherbok: Judaismus-ilustrovaný průvodce

Tato publikace s více než 500 fotografiemi a kresbami představuje židovské náboženství a filozofii, tradice a zvyklosti v celé jejich úplnosti. Jedná se o podrobný úvod do judaismu a jeho bohatého kulturního a duchovního dědictví.

Kniha popisuje různé aspekty ortodoxního a reformního judaismu či mysticismu a kabaly a v centru její pozornosti je biblické učení a jeho vývoj v průběhu staletí od nejranějších dob až po dnešek.

Jota, 256 stran, 598 Kč

Foto:

Obal knihy

Yoko Ogawova: Ostrov ztracených vzpomínek

Surreálným příběhem s prvky místy až bizarními se jako červená nit táhne pouto pevné lidské soudržnosti mezi mladou hrdinkou – spisovatelkou, jejím starým opatrovníkem a jejím nakladatelským redaktorem. V příběhu ovšem jde o mnohem víc než o pouhé podobenství na téma totality. Stáváme se účastníky nejasného světa, v němž často chybí racionální motivace i ryzí cit a jehož podstatnou složkou je všudypřítomný strach deformující lidské prožívání a myšlení. Nejde tedy o klasickou modernistickou dystopii, ale spíše o postmoderní hru nejrůznorodějších okolností.

Leda, 352 stran, 286 stran

Foto:

Obal knihy

Charlie Kaufman: Mravenci

Originální a odvážný románový debut oscarového scenáristy mistrovských filmových děl V kůži Johna Malkoviche, Adaptace, Věčný svit neposkvrněné mysli a Synekdocha, New York. Hlavnímu hrdinovi, neurotikovi a nedoceněnému filmovému kritikovi, se připlete do cesty výjimečný film natočený záhadným outsiderem – film, díky němuž se jeho kariéra určitě dotkne hvězd a který otřese celým světem kinematografie. Vždyť se vyznačuje naprosto výjimečnou stopáží v délce tří měsíců a jeho samotářský autor na něm pracoval celých devadesát let! B. Rosenberger Rosenberg okamžitě pochopí, že se mu konečně vyjevilo jeho životní poslání: seznámit s tímto dílem celé lidstvo. Sarkastická meditace o významu umění, čase, paměti, identitě, možnostech komedie, ale i o podstatě existence přináší střípky pravdy na místech, kde je nikdo nečeká. Kniha napěchovaná skvělými, fantasticky nápaditými gagy, z nichž bytost trpící úzkostí a smutkem vytváří obrovité, hrubě tesané balvany kosmického zoufalství.

Leda, 624 stran, 299 Kč

Foto:

Obal knihy

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám