Hlavní obsah

Nové knihy na tento týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolu s televizním seriálem přichází na pulty knihkupectví i knižní zpracování Ságy rodu Forsytů, z klasické literatury doporučujeme ještě novelu Virginie Woolfové Mezi akty. Z napínavých knih jsme vybrali napínavý thriller ze soudního prostředí Porota musí zemřít a tajemný příběh ze staré Číny Pán moru.

Foto: archiv Valachy tour

Loňští vítězové (zleva) Lukáš Kočař, František Kubínek a Jan Čelůstka.

Článek

Michael Moore: Kde domov tvůj...?

Kontroverzní americký režisér Michael Moore si v této knize zvolil poslání: změnit režimu. Muž, který vjel do Bílého domu po kolejích namazaných tatíčkovými naftařskými kamarády, je jedním z mnoha cílů Mikeova sžíravého bádání už v jeho prvotřídním hitu Hloupí bílí muži, nejprodávanější publikaci literatury faktu roku.

Teď už není v bezpečí nikdo: podnikatelé, kteří vytunelovali milióny z celoživotních úspor svých zaměstnanců, zákonodárci, kteří občany ve jménu "bezpečnosti vlasti" zbavili svobod, a dokonce ani případný pravičácký švagr, kterému se rok co rok daří pokazit svým idiotským blábolením nějakou tu rodinnou sešlost.

Knižní klub, 209 Kč

John Galsworthy: Sága rodu Forsytů

Nejslavnější dílo nositele Nobelovy ceny za literaturu  Johna Galsworthyho vznikalo v průběhu šestnácti let. Teprve po napsání posledního ze tří na sebe navazujících románů bylo sdružené do celku, který proslul jako Sága rodu Forsytů.

Galsworthy pocházel z vyšší střední vrstvy a žil v době velkých společenských změn. Anglie se proměňovala z konzervativní velmoci pozdní viktoriánské éry ve velmoc moderní, spějící nevyhnutelně ke krvavému křtu první světovou válkou. Galsworthy tyto změny považuje za první fázi úpadku. Vidí ostrý kontrast mezi hodnotami před válkou a po ní. Duchovní rozměr společnosti se smrštil a jeho místo zaujala posedlost materiálními statky, zasahující nemilosrdně a nenapravitelně lidské charaktery.

BBart, překlad: Zdeněk Urbánek, 660 str., váz., 390 Kč

Virginia Woolfová: Mezi akty

Novela slavné autorky moderní prózy Virginie Woolfové Mezi akty byla otištěna až po autorčině smrti a lze ji chápat jako výmluvný a svébytný epilog celého jejího díla: najdeme tu pasáže, jejichž symbolika dává klíč k autorčině životní filozofii a nakonec i k závěrečnému dilematu života.

Podobně jako v slavném románu Paní Dallowayová se příběh odehrává během jediného dne a dá se shrnout do několika vět. V zahradě pana Olivera se bude, jako již po sedm let, hrát tradiční historická hra; napsala ji a sama nastudovala stárnoucí bývalá herečka La Trobová. Přicházejí nečekaní hosté, scházejí se vesničané, hra začíná a diváci ji bezprostředně komentují. Napětí vnášejí detaily tohoto zvláštního mikrokosmu, v němž  jsou zastoupeny nejrůznější lidské typy.

Odeon, 179 Kč

Carol O'Connellová: Porota musí zemřít

Zanedlouho po vynesení sporného osvobozujícího rozsudku v případu vraždy zůstanou naživu pouze tři členové poroty. Ostatní byli zavražděni a kdosi, známý jako "Sekáč", podle znamení kosy, které nechává načmárané krví na místě činu, je očividně odhodlaný sprovodit ze světa i zbývající vyděšené porotce. O případ se zajímá detektiv seržant Riker a kolegyně ze zvláštního oddělení newyorské policie, Kathy Malloryová, která chce odhalit totožnost vraha dříve, než dojde k další vraždě.

BBart, překlad: Tamara Vosecká, 296 str., váz., 199 Kč

Paul Doherty: Pán moru

Děsivý příběh odehrávající v Číně třináctého století nás zavádí do sídelního města nejslavnějšího mongolského vládce Kublajchána, kde začíná kdosi vraždit. Všechny oběti jsou příslušníky cechu městských stokařů a všechny byly zavražděny děsivým způsobem připomínajícím řádění nadpřirozených sil. Zdá se, že násilná úmrtí by mohla mít spojitost se sektou, sloužící tajemné zlovolné osobě známé pod hrůznou přezdívkou Pán moru.

Metafora, váz., 272 str., 249 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám