Hlavní obsah

Nové knihy - Edgar Lawrence Doctorow i Jane Austenová

Z nových knih tohoto týdne doporučujeme román E.L. Doctorowa Světová výstava, nebo jedno z pozdních děl Jane Austenové, které u nás vychází pod názvem Pýcha a přemlouvání.

Článek

Edgar Lawrence Doctorow: Světová výstava

Ve svém románu světoznámý představitel tzv. retrofiction ukazuje život v New Yorku v živých barvách třicátých let tohoto století. Doctorow oživuje vzpomínky na Bronx a Manhattan v době, kdy na ulicích ještě bylo bezpečno a rodiny v těžkých časech držely pospolu.

Hoch jménem Edgar tehdy intenzivně vnímal své okolí, zachytil všechny jeho vůně, zvuky i zvyky, sladkobolné přísliby doby, jež vyvrcholily Světovou výstavou roku 1939.

Fuego, překlad Libuše Burianová -Hasenohrlová, 360 str., 249 Kč

Jane Austenová: Pýcha a přemlouvání

Jane Austenová vytvořila ve svých šesti románech, z nichž nejznámější jsou Rozum a cit a Pýcha a předsudek, onen druh románového žánru, který angličtina nazývá domestic novel, román rodinného života. Miluje anglický venkov a zajímá ji výhradně poklidně žijící rodina středních nebo vyšších vrstev. Život v jejích románech plyne nerušeně - návštěvy u příbuzných a známých, společné výlety a plesy, které jsou vlastně jen jakousi aukční síní neprovdaných dcer. Vrcholným zážitkem pro všechny rodiny je okamžik, kdy se na obzoru objeví nový svobodný muž, který by mohl být výhodnou partií pro některou z dcer. Také Anna Elliotová, hrdinka tohoto románu, postarší dcera ovdovělého zchudlého baroneta, bojuje o své místo na slunci...

Román Pýcha a přemlouvání patří k trojici pozdních románů Jane Austenové (byl vydán posmrtně, r. 1818 pod názvem Persuasion), jejichž hrdinky jsou zpočátku odsouzené do rolí Popelky a získávají si lásku nejen svou andělskou povahou, ale i inteligencí, vtipem a morální pevností.

MozART, překladatel Eva Kondrysová, 312 str., váz.

Fidel Castro: Dopisy z vězení

Jaký tedy byl Fidel Castro na začátku své politické kariéry? Mladý, energický, inteligentní, charismatický, idealistický, autoritativní, radikální, fanatický. Zkrátka dokonalý prototyp revolucionáře, který bojuje proti nenáviděnému despotovi a je ochoten za své ideály i zemřít. S více než padesátiletým odstupem si dnešní čtenář Castrových vášnivých dopisů znovu uvědomí paradoxní zákon dějin, podle kterého se z revolucionářů stávají diktátoři.

Koncem roku 1953 byl sedmadvacetiletý právník Fidel Castro uvržen do trestnice na ostrově Pinos za organizování ozbrojeného útoku na kasárna Moncada v Santiagu de Cuba. Tato akce byla prvním velkým vzmachem kubánské revoluce, která svým způsobem nepřetržitě trvá až do dnešních dnů. A zatímco na počátku třetího tisíciletí působí režim na Kubě poněkud anachronickým dojmem, můžeme se prostřednictvím Castrových dopisů z vězení přenést do doby, kdy se teprve utvářela jeho ideologická východiska a formovala osobnost legendárního kubánského vůdce.

Práh, 101 str., váz.

Heinrich Fraenkel, Roger Manvell: Göring

Jeden z nejvyhlášenějších válečných zločinců, neforemný špekoun, zpupný tlučhuba, morfinik, ješita, lupič evropských kulturních pokladů - zhruba takový obraz má o Hermannu Göringovi dnešní průměrně vzdělaný Evropan. Ví se také, že to byl budovatel a vrchní velitel luftwaffe, nacistického válečného letectva.

Kniha obsahuje mnoho dalších podrobností nejen z jeho politické a vojenské aktivity, ale i z dětství a osobního života a snaží se vykreslit i věrný psychologický obraz své ústřední postavy. Autoři prostudovali archivní materiál a vyzpovídali zbývající žijící svědky. Podobizna Göringa, kterou na základě toho vytvořili, nevzbuzuje o nic více sympatií, ale je rozhodně plastičtější a rozmanitější než běžná černobílá klišé.

BBart, překlad Milan Dvořák, 432 str., váz. 269 Kč

Loretta Napoleoni: Teror, s. r. o.

V novinách, v televizi, na ulici i v domácnostech, všude se dnes hovoří o terorismu. Málokdo však ví, že k tomuto zlověstnému pojmu nepatří zdaleka jen bombové útoky, o jakých se dozví celý svět, nýbrž složitě propletená síť finančních a politických vztahů, o nichž se naopak nedozví skoro nikdo. A pokud i vás někdy napadlo lidově řečeno "kdo tohle všechno platí", kniha Loretty Napoleniové nabízí na tuto otázku perfektně zpracované odpovědi.

Napoleoniová se ve své převratné práci nezaměřuje na náboženské ani kulturní rozdíly, ale odvážně zkoumá výraznou roli Západu na rozvoji ekonomik ozbrojených skupin a poskytuje nám cenné poznatky o skutečných příčinách, které "Východ" a "Západ" rozdělují. Kniha přináší ohromující množství důkazů a poskytuje čtenáři fascinující zprávu o složitých problémech, které jsou skutečným jádrem nejvážnější hrozby, které Západ čelí.

Metafora, váz., 520 str., 399 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám