Hlavní obsah

Nové knihy - Dean Koontz, Albert Camus i Michael Ende

Tento týden vychází například životopis Claudie Cardinalové Já Claudia, ty Claudie, próza Alberta Camuse Pád, tajuplný příběh Neobyčejné dědictví od Deana Koontze či Královny špionáže od Karla Pacnera.

Článek

Dean Koontz: Neobyčejné dědictví

Nová Koontzova kniha neoplývá nadpřirozenými jevy a postavami, ale reálný svět malého městečka a rodiny cukráře si s hororovými výjevy v mnohém nezadá. O to hůř, že jde o svět obyčejných lidí. 

Ve vysokohorském Coloradu v městečku Snow Village přichází jedné bouřlivé noci na svět malý Jimmy Tock právě v okamžiku, kdy na jednotce intenzivní péče umírá jeho dědeček Josef. V té chvíli malé nemluvně netuší, jak hluboce bude jeho osud spojen s touhle neutěšenou i požehnanou hodinou. O mnoho let později zhodnotí Jimmy zhmotnění těchto představ takto: Některé životy plynou ve vší důstojnosti a klenou se jako nádherné oblouky z tohoto světa na věčnost. Mně je třicet a svou životní pouť nedokážu s jistotou odhadnout, ale spíš než důstojný oblouk připomíná hrbolatou stezku od jedné krize ke druhé.

BBart, překlad Zuzana Pokorná, 376 str., 199 Kč

Albert Camus: Pád

Pád  z roku 1956 je poslední velkou prózou Alberta Camuse. Původně měl být součástí povídkové sbírky Exil a království, ale vzhledem k neustále se rozšiřujícímu obsahu díla se Camus rozhodl vydat je samostatně jako román.

Do hrdiny, pokoutního advokáta Clamence, vložil některé autobiografické prvky a "mytický" ráz předešlých románů nahradil dušezpytným ponorem, neboť si předsevzal postihnout lež, což je "rozpor mezi vnějším projevem a skrytým životem člověka".

Garamond, překlad. Miloslav Žilina, váz., 112 str., 169 Kč,

Karel Pacner: Královny špionáže

Po úspěšné knize Vyzvědačky pod rudou hvězdou - Ženy v komunistických tajných službách přichází autor s příběhy členek západoevropských tajných služeb.

Některé riskovaly životy v boji proti fašismu nebo komunismu, jiné hleděly jen na osobní výhody a byly i takové, které s nepřítelem veřejně kolaborovaly jako například známá Coco Chanel s nacisty. Žily dobrodružným životem, nebály se riskovat a často využívaly své ženské půvaby. Někdy upadly v zapomnění, mnohé však získaly slávu, vysoká vyznamenání a staly se legendami.

Brána, 288 str., váz., 249 Kč

Claudia Cardinalová, Anna Maria Moriová: Já Claudia, ty Claudie

Claudia Cardinalová vypráví o sobě a prozrazuje na sebe to, co oficiálně přes celuloidový pásek nikdy neprošlo. Zdaleka však nejde o všeobecně pojatý životopis, který se omezuje pouze na suchopárný výčet filmů, režisérů a "blízkých setkání" se známými osobnostmi.

Úspěch, začínající ve chvíli, kdy Claudia opouští Tunis, své rodné město, aby v Římě vstoupila do filmového světa, se dostavuje okamžitě, ale život, který musí vzhledem k podmínkám smlouvy snášet, jí nedovolí jednat a chovat se tak, jak by chtěla. Následují léta slávy, ale i tvrdého odříkání. Pak poznenáhlu emancipace, nový vztah, druhé mateřství...

Albatros Plus, 152 str., 240 Kč 

Michael Ende: Nekonečný příběh

Pohádková fantasy Nekonečný příběh neunikla pozornosti filmařů a byla s úspěchem zfilmována.

Bastián je nesmělý, všemi spolužáky vysmívaný chlapec. Často se musí bránit ústrkům. Při jednom úprku před partou násilníků se schová v knihovně, kde objeví prazvláštní knížku. Ta mu otevře cestu do světa Fantazie, kde se setká s tajuplnými bytostmi, kterým pomáhá jejich říši zachránit před věčným zatracením. 

Albatros, ilustrace František Skála, 392 str., 260 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám