Hlavní obsah

Novák jako člověk nového světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinář Miroslav Šára se v knize Diogenova lampa vydal do budoucnosti. Základ děje položil do druhé poloviny jednadvacátého století. V mnoha časových odbočkách ho propojil s českým prostředím, s Prahou, ale i Šumavou.

Foto: Filip Šára, Novinky

Miroslav Šára

Článek

„To hlavní se odehrává na hracím poli, jemuž je podobný geografický rámec už těsný. Ve světě her a práva na splněná přání tak prostřednictvím fantazií tvůrců s užitím pokročilých technologií a umělé inteligence vznikají hypotetické koncepty nových společenských uspořádání, nových podob světa,“ vysvětluje třiašedesátiletý autor, který se zamýšlí nad konfrontací hodnot starého kontinentu s novou Evropskou unií.

Šárův svět se vzpamatovává z globální katastrofy, o níž se neví, kdy a kde k ní přesně došlo. Nové uspořádání přináší řadu konfliktů a nedorozumění, které si silně uvědomuje jiný živočišný druh než člověk zvaný novák.

„Vše se odehrává na pozadí velkého střídání stráží, kdy lidstvo dobrovolně vstupuje pod patronát svých dokonalejších dědiců, tedy umělé inteligence. Takže i když celé dění může připomínat místy až absurdní hru, nikdo si nemůže být jistý, jak moc může zasáhnout do jeho života,“ doplňuje milovník knih Fjodora M. Dostojevského, Johna Irvinga, Simona Mawera, Jaroslava Rudiše nebo Arthura C. Clarka.

Šára připomíná Diogenův záměr najít čestného člověka. Řecký filozof, který podle legendy žil v sudu, měl o lidech pochybnosti, ale psy považoval za morální bytosti. A právě zdokonalené zdomácnělé zvíře se v tomto příběhu odpoutalo od přesvědčení, že člověk je psí představou Boha, jak kdysi napsal spisovatel a novinář Holbrook Jackson.

„Jde zejména o to, že z pohledu psa nové možnosti a nová zdokonalení člověka už zdaleka nestačí. Pes si stále citelněji uvědomuje lidské nedostatky etické povahy,“ naznačuje Šára.

Text okořenil angličtinou a němčinou, hlavně pak svými osobitými výrazy. Kromě nováka to jsou například okotvírač, homobinéza, wom, spříbuznění, odrodilec nebo prostorový potápěč. „Jsou to většinou hrátky s češtinou, s jejími možnostmi ne zcela obvyklého, ale přesto výstižného pojmenování,“ prozrazuje spisovatel.

Diogenovu lampu vydal v nakladatelství Viking jako e-knihu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám